Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig en correct uw boot ankeren

 

Als er geen vasteland is om aan te meren, gaat u voor anker. Een boot ankeren klinkt eenvoudig. U gooit toch gewoon uw anker in het water? Maar zo simpel is het niet. U kunt dit niet zomaar op elke plek doen en u moet goed bepalen waar u uw anker in het water laat, zodat u niet te ver afdrijft. Dit heeft te maken met de wind en de lengte van uw ankerlijn / -ketting (i.c.m. de diepte van het water). Op deze pagina vertellen we u graag hoe u correct en veilig uw boot kunt ankeren.

boot ankeren | tvm verzekeringen

Wat is ankeren? 

Het ankeren van uw boot doet u dus als er geen vasteland is om aan te meren, maar u uw boot wel wilt zekeren om op dezelfde plek te blijven liggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat u wilt zwemmen vanaf uw boot, rustig wilt genieten op een vaste plek op het water, of omdat u motorpech heeft. Om uw boot te kunnen ankeren, heeft u, vanzelfsprekend, een anker nodig. Een anker is een zwaar metalen object dat aan de boot wordt bevestigd door middel van een ankerlijn of een ankerketting. Het anker zorgt ervoor dat uw boot vastzit aan de bodem van het water en niet door de wind of golfslag van plek verandert.

Wat voor ankers zijn er? 

Er zijn verschillende soorten ankers. In de meeste gevallen is een anker voorzien van een weerhaak, waarmee het anker zichzelf in de ondergrond onder het wateroppervlak haakt, zodat het niet wegdrijft. Bij de keuze voor een type anker is het belangrijk om te kijken naar het type vaargebied (op zee en getijdenwater heeft u een groter en zwaarder anker nodig dan op binnenwateren), het soort bodem (op een slappe ondergrond heeft u een anker nodig met grote vloeien/haken) en het formaat van de boot (een zware boot heeft een groter en zwaarder anker nodig). Enkele veelgebruikte soorten ankers zijn:

Ingravende ankers

Ingravende ankers zijn het meest voorkomende type ankers. Dit type ankers werken door middel van ingraving. Door de trekrichting van de boot graaft het scherpe deel van de anker zich in de bodem. Als er voor een langere tijd gelegen moet worden of met zware stroming is dit type anker niet aan te raden. 

Stokloze ankers 

Deze ankers ziet men steeds meer tegenwoordig. Van oudsher werden altijd stokankers gebruikt. Dit zijn de traditionele ankers zoals men ze vaak op een scheepmans tattoo ziet. Stokloze ankers nemen veel minder ruimte in en zijn daardoor veel eenvoudiger in het gebruik.

Paalankers 

Paalankers worden vaak in zachtere bodemsoorten gebruikt. Dit soort ankers zijn permanent en maken dan ook geen onderdeel uit van uw boot zelf. Een paalanker kunt u zien als een paal die al in het water is geplaatst, waar u vervolgens uw boot zelf aan kunt meren.

Zuigankers 

Zuigankers zijn holle palen die net als paalankers permanent in de waterbodem worden geplaatst. Door een vacuüm in de paal te creëren kan deze zeer grote krachten weerstaan. 

Waar je aan moet denken bij het ankeren van een boot 

Om veilig en correct uw boot te ankeren moet u met een aantal dingen rekening houden. De bodem, de diepte van het water en de locatie. 

Soort bodem 

 

Het is belangrijk dat u weet op welke soort bodem u uw boot wilt ankeren. Er zijn verschillende soorten bodems waar u rekening mee moet houden. Het type bodem is vaak te zien op (online) bodemkaarten en kan worden onderscheiden in de volgende typen, van zacht naar hard:

  • Zand (afkorting: s) 
  • Modder (afkorting: m) 
  • Klei (afkorting: cy) 
  • Grind (afkorting g) 
  • Stenen (afkorting st) 
  • Rots (afkorting r) 

Een zachte bodem, zoals zand, geeft minder weerstand aan een anker dan een hardere bodem, zoals modder, waardoor het anker kan verplaatsen. Op een erg harde bodem, zoals stenen of rotsen, kan het lastig zijn om het anker goed in de bodem te laten haken.

Het is belangrijk om te weten dat de bodems aan de oever van een rivier of kanaal vaak bedekt zijn met stenen. Hoe dichter u bij de zee komt, hoe harder de bodem is. Op plekken waar het water niet vrij door kan stromen, is de bodemsoort vaak erg zacht.

De diepte van het water 

Het is ook belangrijk om de diepte van het water te weten als je je boot wil ankeren.

Als het water erg diep is, heeft u meer ankerlijn nodig om het anker naar de bodem te laten zakken. Het wordt aanbevolen om bij rustig weer een ankerlijn te gebruiken met een lengte van 4 keer de waterdiepte en bij onstuimig weer een lengte van 6 keer de waterdiepte. Het anker moet altijd plat op de grond komen te liggen om goed te kunnen haken en zich goed in te kunnen graven. Om te weten wat de waterdiepte is, kunt u een dieptemeter gebruiken.

De aanbevolen lengte van de totale ankerlijn die u aan boord moet hebben is 4-6 keer de waterdiepte. Voor een gemiddelde pleziervaarttocht is het voldoende om minimaal 25 meter aan ankerlijn aan boord te hebben.

De locatie 

Bij het kiezen van uw locatie om te ankeren, moet u rekening houden met de ruimte om uw boot heen. Zorg voor voldoende ruimte ten opzichte van het land en andere boten. U mag uw boot in principe op bijna elke plek ankeren, maar er zijn enkele uitzonderingen en regels om de veiligheid van de scheepvaart te waarborgen:

  • U mag alleen ankeren op een plek waar u andere scheepvaart niet hindert, dus niet op een vaarroute of de route naar een ligplaats.
  • U mag geen ligplaats innemen, zoals ankeren bij een plek waar een schip aan wal zou kunnen liggen.
  • U mag niet ankeren onder bruggen of hoogspanningskabels.

In sommige gevallen wordt ook expliciet aangegeven dat u niet mag ankeren (en aanmeren) met behulp van borden. Enkele veelvoorkomende borden die aangeven dat u op die plek niet mag ankeren zijn:

verkeersborden op het water boot

Hoe kunt u uw boot ankeren? 

Je weet nu waar je op moet letten voordat je je boot gaat ankeren. Als je je boot daadwerkelijk gaat ankeren, volg dan de volgende stappen:  

  1. Zoek een goede plek uit waar u anderen niet tot last bent.
  2. Bepaal de waterdiepte en bodemsoort.
  3. Bepaal hoeveel lijn u nodig heeft.
  4. Vaar langzaam tegen de wind in naar de plek waar u wilt ankeren.
  5. Laat de benodigde hoeveelheid lijn geleidelijk naar de bodem zakken terwijl u langzaam achteruit vaart met de stroming.
  6. Trek het anker vast door even stevig achteruit te varen.

Helemaal zorgeloos op het water 

U kunt nu veilig en correct uw boot ankeren. Om echt zorgeloos te kunnen genieten op het water is het belangrijk dat u de vaarregels kent, uw boot goed onderhoudt (vaarklaar maken, wintercheck etc.) en natuurlijk dat u uw boot goed verzekerd. Met een bootverzekering van TVM bent u  altijd uitgebreid verzekerd. Benieuwd wat u nog meer kunt doen om uw veiligheid te waarborgen? Bekijk dan onze preventietips.