Overslaan en naar de inhoud gaan

Bereikbaarheid tijdens het paasweekend

Op vrijdag 18 april en maandag 21 april is het kantoor van TVM gesloten. 

Heeft u schade, dan kunt u dit online melden via Mijn TVM of Bumper.nl. Bij spoed of nood zijn wij dag en nacht bereikbaar via TVM Assistance.
Bel dan 0528 29 29 11

Wat is een laadplein? De voordelen van een eigen laadplein

Steeds meer ondernemers stappen over op elektrisch vervoer en de vraag naar elektrisch transport groeit. Niet alleen vanuit wet- en regelgeving, maar ook vanuit klanten die verduurzaming belangrijk vinden. De behoefte aan laadcapaciteit voor elektrische trucks stijgt hierdoor. Daarom denken steeds meer transportondernemers na over een eigen laadoplossing. Een veelgekozen oplossing is een laadplein. Hier leest u wat een laadplein is, waarom u voor een eigen laadplein zou kiezen en wat daarbij komt kijken.

laadplein


Welke soorten laadpleinen zijn er?

Op een laadplein kunnen meerdere elektrische vrachtwagens tegelijk laden. Wanneer u als transportondernemer meerdere elektrische vrachtwagens heeft, is een laadplein een efficiënte oplossing.  
Er zijn drie soorten laadpleinen:

  1. Publiek laadplein: 
    toegankelijk voor iedereen, vaak op logistieke knooppunten.
  2. Semipubliek laadplein: 
    beschikbaar voor een gesloten groep gebruikers, zoals huurders op een bedrijventerrein.
  3. Privé-laadplein: 
    exclusief voor uw eigen wagenpark, op uw eigen terrein.

Wat zijn de voordelen van een eigen laadplein?

Met een eigen laadplein regelt u het laden op uw voorwaarden. Dit biedt u de volgende voordelen:

  • U laadt voordeliger dan bij openbare laadpalen: de kosten van energie zijn het goedkoopst op eigen terrein. Buiten het eigen terrein zit er een commerciële opslag in
  • U bent niet afhankelijk van beschikbaarheid op publieke locaties
  • U kunt eventueel eigen stroom opwekken via zon- of wind en zelf uw energie opslaan via uw eigen batterij
  • U plant ritten en laadtijden efficiënter, zonder wachttijden

Een laadplein vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. 
Dit zijn de belangrijkste stappen:

  1. Bepaal de energiebehoefte van uw huidige én toekomstige wagenpark
  2. Inventariseer de netaansluiting: is die krachtig genoeg of moet hij verzwaard worden?
  3. Maak een businesscase: inclusief investering, verwachte besparing en terugverdientijd
  4. Ontwerp en bouw het plein samen met een specialist

Greenpaper 'Adviezen voor het inrichten van een laadplein'

Wilt u meer informatie over de technische en financiële aspecten van het aanleggen van een eigen laadplein? En wilt u meer verdieping op de stappen die u moet nemen wanneer u een laadplein aanlegt? Lees dan onze greenpaper. 

Greenpaper 'Adviezen voor het inrichten van een laadplein'.

TVM ondersteunt u bij elke stap

TVM helpt transportondernemers bij het plannen en aanleggen van een laadplein. Dat doen we met risicoanalyses en preventieadvies. We helpen u de juiste keuzes te maken. Ook zijn we expert in verzekeringen speciaal voor laadpleinen. Onze verzekering is modulair opgebouwd, u kiest wat het beste bij uw situatie past. Ook in de voorbereiding denken we graag mee. Onze specialisten en ons uitgebreide kennisnetwerk staan voor u klaar. 
Maak gebruik van onze deskundigheid en maak een afspraak voor een adviesgesprek:

Afspraak maken adviesgesprek laadplein

Uit welke onderdelen bestaat een laadplein?

Een laadplein is meer dan alleen een paar laadpalen. Alle onderdelen werken samen om het laden betrouwbaar, veilig en betaalbaar te maken. Hieronder leest u wat elk onderdeel betekent en waarvoor het dient:

  • Laadpalen
    Deze zorgen voor het daadwerkelijke laden van uw elektrische vrachtwagens. Er zijn verschillende vermogens beschikbaar, afgestemd op uw laadbehoefte.
  • Netwerkaansluiting (grid connection)
    Via de aansluiting op het elektriciteitsnet komt de stroom binnen. Hoe zwaarder uw laadvraag, hoe sterker deze aansluiting moet zijn.
  • EMS (Energy Management System)
    Dit systeem regelt wie wanneer laadt, en voorkomt piekbelasting. U voorkomt hiermee overbelasting van uw aansluiting en verlaagt kosten.
  • Batterijopslag
    Hiermee kunt u stroom tijdelijk opslaan. U gebruikt deze stroom op dure piekmomenten of als er weinig opwek is (bijvoorbeeld bij bewolking of 's nachts).
  • Beveiliging en software
    Alles draait op slimme software. Dit regelt het laden, monitort prestaties, en voorkomt storingen of cyberaanvallen. Ook hoort daar fysieke beveiliging bij, zoals cameratoezicht.
  • Transfohuisje of -verdeelstation
    Zet de stroom uit het net om naar de juiste spanning voor uw laadpalen. Dit is nodig bij grotere laadpleinen met veel vermogen.
  • Laadkabels en koppelingen
    Onmisbaar om de truck met de paal te verbinden. Voor zwaardere voertuigen zijn vaak vaste, watergekoelde kabels nodig.
  • Gebruiksvriendelijke toegang
    Denk aan laadpassen, apps en een duidelijke interface. Zo kunnen chauffeurs makkelijk starten en stoppen met laden. TVM heeft hiervoor de TVM laadpas geïntroduceerd. Lees hier meer over de TVM laadpas.
  • Betalingssysteem en verrekening
    Als u ook voor derden laadmogelijkheden aanbiedt, is een facturatie- of verrekenplatform nodig. Zo rekent u eenvoudig stroomkosten door.

Deze onderdelen samen maken een laadplein compleet. Afhankelijk van uw situatie zijn sommige onderdelen altijd nodig, andere zijn optioneel. Wilt u weten wat u precies nodig heeft? Neem contact met ons op.