Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig rijden in het donker

Rijden in het donker met minder licht zorgt voor beperkt zicht. Daarnaast zijn je pupillen groter in het donker waardoor je blikveld kleiner is, dit zorgt ervoor dat je minder scherp ziet. Met onze tips ga je goed voorbereid onderweg. Zo wordt rijden in het donker makkelijker, veiliger en blijf je tijdens lange ritten fit en alert.

Tips rijden in het donker nacht | tvm verzekeringen

1. Laat je ogen even wennen

Als je vanuit een verlichte omgeving in je voertuig stapt, zijn je ogen nog aan het licht gewend. Laat ze even aan het donker wennen voordat je gaat rijden.

2. Ga uitgerust de weg op

Rijden in de nacht vergt méér concentratie. En dus meer energie. Ga dus uitgerust de weg op.

3. Zet telefoon(s) op stil

Afleiding is een grote veroorzaker van ongevallen. Voorkom daarom afleiding en zet je telefoon(s) op stil. Via #appmoment lees je meer tips voor minder telefoongebruik achter het stuur.

4. Houd (nóg meer) rekening met medeweggebruikers

Rijd nóg defensiever. Zorg voor ruim voldoende afstand en kijk ver(der) vooruit. Gebruik bijvoorbeeld straatverlichting om het verloop van de weg te volgen.

Zowel reflectorpaaltjes als openbare verlichting/verkeersborden zijn goede referentiepunten voor het rijden in het donker. Een enkele verlichtingspaal kan een kruising/splitsing aangeven.

5. Laat regelmatig je ogen opmeten

Als je merkt dat het moeilijk(er) wordt om te zien in het donker, aarzel dan niet om een oogmeting te laten doen. Een nachtbril kan ook helpen voor beter zicht in het donker. De gele glazen filteren de schittering van onder andere het wegdek, tegenliggers, lantaarnverlichting.

6. Let op je eetpatroon

Je lichaam reageert ook op de wisseling van dag- en nachtdiensten. Zorg dat je ook in de nachtelijke uren goede en voldoende bouwstoffen binnenkrijgt. Nuttig geen zware maaltijd in de nachtelijke uren, want ook dat kost je lichaam energie om te verwerken.

7. Blijf actief rijden

Luistertip om de stilte te doorbreken: TVM playlist voor onderweg.

  • Cruisecontrol zorgt voor een rustige rijstijl en stabiele snelheid. Maar je bent minder actief. Houd rekening met beide kanten en ga hier slim mee om.

  • Voorkom dat je verblind wordt door tegemoetkomende koplampen.

  • Blijf alert en wakker door je blik te spreiden. Blijf niet op 1 punt staren.

  • Zet de radio aan om de stilte te doorbreken.

8. In de cabine