Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetgeving loopt achter op komst TrackPilot

Volgens Bas de Bruin, adviseur preventie en risicobeheer binnen­vaart van TVM, loopt de wetgeving op dit moment nog achter op het gebruik van de TrackPilot in de binnenvaart.

“Sommige leveranciers zien het systeem als een hulpmiddel, anderen als randapparatuur omdat het is aan­gesloten op de autopiloot. Bij de laatste optie moet het wel gekeurd worden en dat is het geval bij leveranciers als Radio Holland (ook de leverancier van de TrackPilot van Selles, red.) en Alphatron.”

De rol van TVM 

De Bruin stelt dat verzekeraar TVM nog zoekende is naar zijn eigen rol met betrekking tot het gebruik van de Track­Pilot. “Vooropgesteld, wij zien de komst van de TrackPilot op binnenvaartschepen als een positieve ontwikkeling, het is echt een mooie innovatie. We verzamelen data en hopen binnen een paar jaar met de eerste resultaten te komen. In hoe­verre worden ongelukken voorkomen door het gebruik van de TrackPilot? Of wordt het juist – door verkeerd gebruik – minder veilig in de binnenvaart?

We zien een schreeuwend tekort aan personeel in deze branche. Het zou een slechte ontwikkeling zijn als er door de komst van de TrackPilot meer onervaren beman­ning in een stuurhut komt. Hoe slim het systeem ook is, een TrackPilot alleen kan nooit een stuurman vervangen.”

Bas de Bruin expert scheepvaart

Preventietips binnenvaart

Preventie en risicobeheer zijn vaak niet de eerste dingen waar u zich als ondernemer mee bezighoudt. Daarom denken wij graag met u mee!

Lees hier ons preventie advies voor de binnenvaart