Overslaan en naar de inhoud gaan

TVM-verzekerden kunnen aanspraak maken op spoedprocedure bij CBR

Verzekerden bij TVM kunnen een beroep doen op de spoedprocedure als ze in de problemen zijn gekomen met het CBR door de lange verwerkingstijd van gezondheidsverklaringen.

24 januari 2019

In de media zijn de afgelopen periode berichten verschenen over problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bij de verwerking van gezondheidsverklaringen van vrachtwagenchauffeurs en - als een gevolg daarvan – bij het verlengen van hun rijbewijzen. De doorlooptijden van de procedure voor een nieuw rijbewijs zijn enorm opgelopen. Gevolg hiervan is dat het oude rijbewijs van een chauffeur soms al verlopen is, voordat er een nieuw rijbewijs is toegekend door het CBR. Afgelopen jaar zijn hierdoor chauffeurs (en ondernemingen) in de problemen gekomen, omdat de chauffeurs geen geldig rijbewijs meer hadden en daardoor niet achter het stuur mochten.

Verzekerden die bij TVM een rechtsbijstandsverzekering hebben, kunnen echter gebruik maken van de spoedprocedure die brancheorganisatie TLN en het CBR in het leven hebben geroepen. Als de klant al lid is van TLN maar geen rechtsbijstandspolis heeft, kan hij zelfstandig en rechtstreeks contact opnemen met TLN om gebruik te maken van de spoedprocedure. TVM is verheugd ook op dit punt concrete invulling te kunnen geven aan de samenwerking met TLN. De spoedprocedure staat ook op de site van TLN vermeld.

Hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden:

Mag er nog gereden worden als de verlenging te laat komt?

Als het rijbewijs niet op tijd wordt vernieuwd, verloopt het rijbewijs. Vanaf dat moment is de chauffeur niet meer bevoegd om een vrachtwagen te besturen. Doet hij dit wel, dan pleegt hij een strafbaar feit waarvoor hem een gevangenisstraf van 2 weken kan worden opgelegd. Daarbij hoort ook een aantekening op het strafblad van de chauffeur. Dat kan voor de toekomst betekenen dat hij geen VOG meer krijgt voor een baan in het transport. Daarnaast loopt u als werkgever ook risico op een strafrechtelijke veroordeling als u een werknemer zonder geldig rijbewijs laat rijden. 

Heeft mijn werknemer recht op loon als zijn rijbewijs is verlopen?

Dat hangt af van de situatie. Belangrijk is of de werknemer de verlenging van zijn rijbewijs redelijkerwijs op tijd heeft aangevraagd. Is dit het geval, dan heeft uw werknemer recht op loon terwijl hij zijn chauffeursfunctie niet kan uitoefenen. U kunt hem wel binnen uw onderneming inzetten voor andere werkzaamheden. Heeft uw werknemer de verlenging te laat aangevraagd, dan komt het niet kunnen werken voor zijn eigen rekening en heeft hij geen recht op loon, totdat hij zijn werkzaamheden hervat. 

Kan de verlengingsaanvraag versneld worden?

Onder voorwaarden kunnen verzekerden die een bedrijfsrechtsbijstandverzekering bij TVM hebben, gebruik maken van de spoedprocedure die TLN met het CBR in het leven heeft geroepen. TVM is verheugd om ook op dit punt de samenwerking met TLN te kunnen voorzetten.

Meer informatie

Wilt u weten of u gebruik kunt maken van deze samenwerking of heeft u andere vragen over de problemen bij het CBR, neemt u dan contact op met TVM rechtshulp via 0528 29 24 16 of via rechtsbijstandbedrijf@tvm.nl.