Overslaan en naar de inhoud gaan

TVM Alert: Pas op voor trailerdieven, parkeer veilig Toename van diefstal van koelopleggers

Het is ons opgevallen dat er een alarmerende toename is van diefstal van opleggers, en met name koelopleggers, in de sector en dat zien wij dus ook in onze schadecijfers terug. Lees hier hoe u diefstal kunt voorkomen.

26 maart 2024

Diefstal werende maatregelen

We zien dat de meeste van deze diefstallen plaatsvinden op openbare terreinen buiten de hekken. Het gaat vooral op plekken waar afgekoppelde opleggers zonder moeite te bereiken zijn en zonder diefstal werende maatregelen zijn geparkeerd en heel eenvoudig mee te nemen zijn. Vooral ‘s nachts betreden criminelen, vaak goed georganiseerde bendes, de terreinen om opleggers te stelen. Diefstal en schade heeft vaak grote impact op de betreffende ondernemer.

Hoe kunt u diefstal voorkomen?

Een greep uit de preventietips van onze preventieadviseurs: 

  • Zorg ervoor dat uw (koel)opleggers worden geparkeerd op een beveiligde en verlichte locatie, achter een goed beveiligd hek en toegangspoort, anders dan op openbare terreinen en wegen. Dit vermindert de zichtbaarheid en toegankelijkheid voor potentiële dieven.

  • Wees alert op waar de opleggers staan bij opdrachtgevers en reparateurs. 

  • Check de beveiligingseisen die verplicht zijn voor het type lading. 

  • Zet u charters in voor uw transport? Dan is het belangrijk dat zij dezelfde preventieve maatregelen kennen en toepassen als zij rijden met uw materieel.

Technische hulpmiddelen om schade te voorkomen

  • Gebruik een goedgekeurd Kingpinslot: Bij plaatsing op openbaar terrein blijft het gebruik van een gecertificeerd Kingpinslot een uitstekend beveiligingsmiddel.
  • Gebruik een Traceer-systeem: Overweeg om een systeem in te bouwen in uw (koel)opleggers op een niet direct te bereiken plaats. Deze systemen zijn discreet te plaatsen (bijv. in de vloer) en hebben een batterijduur van 8-10 jaar (afhankelijk van het merk/type) waardoor ze geen externe stroombron nodig hebben. Ook maakt deze gebruik van andere manieren van uitpeilen dan GPS waardoor het blokkeren van het signaal zeer moeilijk is zoals dat bij GPS veelvuldig gebeurt. Een dergelijk systeem wordt ook wel een ‘slaper’ genoemd omdat deze alleen werkt bij activatie op afstand en dus tussendoor in een ‘slaapstand’ staat.
  • Actieve monitoring van uw vloot: Zorg voor een actieve monitoring van uw vloot, zodat verdachte activiteiten onmiddellijk worden opgemerkt en gemeld. 
  • Let op: ‘Track and trace’- systemen helpen niet volledig. De afdeling Speciale Zaken van TVM werkt nauw samen met nationale en internationale instanties zoals de douane om de trailers terug te krijgen. Helaas zien wij soms dat zogenaamde ‘track and trace’ systemen onklaar gemaakt worden. Maar deze systemen helpen wel om de tijd van de diefstal te kunnen achterhalen, waardoor we gerichte acties kunnen nemen.

Lees hier de handreiking voor transportbedrijven van het Verbond van Verzekeraars (PDF)
Bovenstaande handreiking van Verbond van Verzekeraars geeft u meer informatie om trailerdiefstal te voorkomen. 

Lees meer over diefstalpreventie voor vervoer over de weg of vraag onze preventieadviseurs of uw accountteam voor een persoonlijk advies.

Hulp bij spoed:
TVM assistance

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is diefstal niet altijd te voorkomen. Heeft u direct hulp nodig? Bel dan met TVM assistance. Een team van TVM-specialisten is dag en nacht bereikbaar via +31 (0)528 29 29 11 en helpt u waar mogelijk. Doe altijd en zo snel mogelijk aangifte van diefstal bij de politie. Dat kan 24 uur per dag via het telefoonnummer 0900 8844. Neem ook zo spoedig mogelijk contact op met TVM.