Overslaan en naar de inhoud gaan

TVM Alert: Pas op voor trailerdieven, parkeer veilig

De afgelopen weken ontvangen wij opvallend meer meldingen van diefstallen van trailers. In dit bericht informeren wij u over wat er bij ons bekend is en welke maatregelen u kunt nemen.  

25 april 2023  

De afgelopen weken ontvangen wij opvallend meer meldingen van diefstallen van trailers. In dit bericht informeren wij u over wat er bij ons bekend is en welke maatregelen u kunt nemen.  

Meerdere trailers gestolen

Het komt steeds vaker voor dat geparkeerde trailers - met of zonder (waardevolle) lading-  worden gestolen. De meldingen komen nu vooral uit Oost-Nederland. Het gaat vaak om trailers die geparkeerd staan op of langs de openbare weg zonder of met weinig diefstalpreventiemaatregelen. Meerdere keren werden 2 trailers tegelijk meegenomen.

Uw trailers staan niet overal veilig

De diefstallen zijn gepleegd op plaatsen waar veel trailers afgekoppeld staan of waar veel trailerverplaatsingen zijn. Bijvoorbeeld bij en in de buurt van reparatie-/herstelbedrijven, garages en overslagcentra. Maar er zijn ook al enkele trailers gestolen terwijl deze achter hekken op eigen terrein of bij logistieke centra stonden.

‘Track and trace’- systemen helpen niet volledig

De afdeling Speciale Zaken van TVM werkt nauw samen met nationale en internationale instanties zoals de douane om de trailers terug te krijgen. Helaas zien wij soms dat zogenaamde ‘track and trace’ systemen onklaar gemaakt worden. Maar deze systemen helpen wel om de tijd van de diefstal te kunnen achterhalen, waardoor we gerichte acties kunnen nemen.

Meld diefstal en neem contact op voor meer tips en informatie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we volop in op preventie. Onze preventieadviseurs kunnen u tips geven voor een veilige rit voor chauffeurs, trekkers, trailers en lading.

TVM assistance; voor hulp bij spoed

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is diefstal niet altijd te voorkomen. Heeft u direct hulp nodig? Bel dan met TVM assistance. Een team van TVM-specialisten is dag en nacht bereikbaar via +31 (0)528 29 29 11 en helpt u waar mogelijk. 

Doe altijd en zo snel mogelijk aangifte van diefstal bij de politie. Dat kan 24 uur per dag via het telefoonnummer 0900 8844. Neem ook zo spoedig mogelijk contact op met TVM.

Kies van tevoren een veilige parkeerplaats

Een greep uit de preventietips van onze preventieadviseurs: 

  • Een goede reisvoorbereiding is belangrijk voor alle ritten. Als een trailer (met lading) moet overstaan hoort daarbij ook informatie over bewaakte parkeerplaatsen of andere terreinen waar veilig overnacht kan worden. Parkeer, als het mogelijk is, op bewaakte en/of afsluitbare parkeerplekken.  

  • Zorg dat de trailer is voorzien van een goedgekeurd kingpin-, triangel en/of deurslot.  

  • Check de beveiligingseisen die verplicht zijn voor het type lading. 

  • Zet u charters in voor uw transport? Dan is het belangrijk dat zij dezelfde preventieve maatregelen kennen en toepassen als zij rijden met uw materieel.  

Lees meer over diefstalpreventie voor vervoer over de weg op  https://www.tvm.nl/preventie/veiligonderweg of vraag onze preventieadviseurs of uw accountteam.

Hoe voorkomt u diefstal: praktische preventietips