Johannes Ritsma is Veiligste Chauffeur

Het eerste NK Veiligste Chauffeur kreeg een onomstreden winnaar. De koele en nuchtere Johannes Ritsma van Boonstra Transport is de perfecte ambassadeur van veilig transport. Lees hieronder het verslag van het event en zijn reactie op de overwinning uit de TVM Actueel juli 2018 - chauffeursspecial .

Johannes Ritsma van Boonstra Transport | Tvm verzekeringen

Op de finaledag van het NK Veiligste Chauffeur 2018 op de Automotive Campus in Helmond alleen tevreden geluiden over de eerste editie van het evenement. Directielid Willem Boonstra keek aan het eind van de dag geëmotio- neerd toe hoe ‘zijn’ Johannes Ritsma door burgemeester Elly Blanksma van Helmond werd gehuldigd. “Johannes was zo rustig tijdens de laatste proeven en het leek helemaal geen wed- strijd. Hij maakte gewoon nul fouten en dat vind ik het belangrijkste voor een chauffeur: rustig blijven en geen fouten maken. Een terechte winnaar.”

Zelf was Ritsma er nog wat beduusd van. “Het voelt een beetje onwerkelijk. Bewustwording voor verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk, dat maakt deze titel voor mij ook zo waardevol. Of ik nog een tip heb voor alle medeweggebruikers? Geef elkaar de ruimte. Hou rekening met elkaar, probeer goed te anticiperen op alles wat er om je heen gebeurt en vooral: probeer niet altijd en overal de eerste te zijn. De weg is immers van ons allemaal.”

De familie Ritsma staat voor win- nen. De Friese kampioen is een achter- neef van schaatsicoon Rintje Ritsma en op de finaledag in Helmond bleek hij net zo’n goede allrounder. Hij heerste op alle onderdelen. Van de rit op de openbare weg met een instructeur in een Volvo Safety Truck tot de ogentest en manoeuvreeroefeningen. Een prestatie van formaat, omdat maar liefst 1600 chauffeurs hadden ingeschreven en er na een theoretische ronde nog tien finalisten overbleven.

Goed passen

Initiatiefnemers TVM verzekeringen en Volvo Trucks waren dan ook blij met de eerste editie van deze competitie op veiligheid. TVM CEO Arjan Bos vindt een dergelijke aanpak goed passen bij de focus van de verzekeraar op transport- veiligheid. “Al vijftig jaar investeren wij in veilige transport en logistiek. Sinds 2014 richten we ons nog sterker op transportveiligheid, waarmee TVM zich nog nadrukkelijker in een maatschappelijke rol wil profileren. Het NK Veiligste Chauffeur heeft als doel gehad om bewustwording van veilig rijgedrag te vergroten en daarna verandering van het gedrag te realiseren. Want een veilige chauffeur is iemand die kan anticiperen, die onder alle omstandigheden rustig blijft en die zijn vakkennis op de juiste wijze toepast.”

Ook mede-initiatiefnemer Volvo Trucks is tevreden over het eerste NK. Directeur marketing en communicatie Charles Engelaar: “Zero accidents waarbij een Volvo-truck betrokken is. Dat is waar wij ons sterk voor maken en dat is een belangrijke pijler achter de samenwerking met TVM voor het NK Veiligste Chauffeur geweest. Wij zijn erg tevreden over de hele competitie. We hebben een directe dialoog over veiligheid gehad met ruim 1600 professionele chauffeurs. We hebben hun kennis en inzichten kunnen delen met de minister, met wetenschappers en beleidsmakers. Uiteindelijk denken we hiermee het kennisniveau naar een nog hoger peil te hebben gebracht en positieve aandacht te hebben gegenereerd voor de professionaliteit van beroepschauffeurs bij alle weggebruikers. We hebben veel positieve feedback ontvangen van professionele vervoerders die onze doelen ondersteunen.”

Heel onwerkelijk

De winnaar zelf stond er in Helmond verlegen bij. Gekleed in een oranje polo shirt was hij overdonderd door alle aandacht die bij een titelstrijd hoort. De zoen van Laurien Verstraten. De felicitaties van burgemeester Elly Blanksma van Helmond. De tv-camera van RTL Transportwereld. De radiomicrofoon van de NOS. Je maakt het niet alle dagen mee als je bij Boonstra Transport met pakketten door de Benelux rijdt. “Het is heel onwerkelijk, moet ik heel eerlijk zeggen. Het begint nu een beetje door te dringen, maar ik was wel heel zenuwachtig.”

Voel jij je ook de veiligste chauffeur van Nederland. Heb je het idee dat jij op de weg net iets veiliger bent dan je collega’s?

“Je doet natuurlijk wel je best ervoor, maar dat wil niet zeggen dat je altijd alle inschattingen juist maakt. Je hebt ook met anderen in het verkeer te maken. Dit is wel een prijs die telt, vind ik. Het is ook een heel goed initiatief van Volvo en TVM om hier de aanzet toe te geven en om te laten zien aan andere weggebruikers dat wij als vrachtwagenchauffeurs serieus met veiligheid omgaan, want dat doen we wel degelijk. Hoewel sommigen wel eens anders beweren.”

Er zijn voldoende negatieve vooroordelen altijd over chauffeurs en veiligheid op de weg.

“Die zijn er zeker en het is altijd maar de vrachtwagenchauffeur die het heeft gedaan als er op de weg iets fout gaat. Ik denk dat dat ook een van de redenen is waarom ik hieraan mee heb gedaan. Om ook te laten zien dat het anders is. Wij zijn heel serieus met ons vak bezig.”

Voel jij je nu ook een soort ambassadeur voor een beroepsgroep die het niet altijd makkelijk heeft?

“Ja, dat zeker. Dat had ik me van tevoren ook bedacht, maar niet beseft dat het ook zou lukken.”

Jouw directeur Willem Boonstra zei: ‘Het is ook een beetje zoals wij in het bedrijf met veiligheidscultuur omgaan’. Wat onder­ scheidt Boonstra Transport daarin van andere bedrijven?

“Ik denk dat Boonstra door je te stimu- leren in juist rijgedrag goed werk doet. Je wordt gemonitord door black boxen en we hebben een brandstofcoördina- tor binnen het bedrijf die je rijstijl beoordeelt en dat ook naar je terugkop- pelt. Je wordt je daardoor bewuster van je weggedrag, waardoor je vanzelf rustiger gaat rijden. Dat heeft helemaal niets met tijd of planning te maken, maar gewoon met een beetje defensief rijgedrag. Je bent net zo snel op je bestemming, je hebt minder brandstof nodig, minder slijtage aan het voertuig en het is voor jezelf ook beter.”

Puike begeleiding

Druk fotograferend genoot directeur Willem Boonstra van de huldiging van ‘zijn’ chauffeur. Het transportbedrijf uit het Friese Haulerwijk is wel vaker in de publiciteit, onder meer vanwege de eer- ste 44-tons elektrische truck ter wereld. Boonstra staat bekend om dat soort in- novaties en een puike begeleiding van de 160 chauffeurs die er in dienst zijn.Willem Boonstra is trots op zijn nationaal kampioen, maar is er niet uit of Ritsma in zijn bedrijf ook daad- werkelijk de meest veilige chauffeur is. “Er hangt nu iets om hem heen. Ik moet ‘ja’ zeggen, maar Johannes is echt niet de aller-, aller-, allerbeste. We hebben heel veel hele goede chauffeurs en lang niet iedereen heeft meegedaan, maar Johannes heeft zijn kans wel gegrepen en hij heeft het waargemaakt.”

Hoe bevorder jij binnen jouw bedrijf het veiligheidsdenken?

“Ridders van de Weg natuurlijk, we stimuleren dat binnen het bedrijf en zijn trots op onze Ridders. Een keer per jaar komen wij altijd bij elkaar op de nieuwjaarsreceptie en dan is het schadeverloop altijd een vast thema. We hebben ook een chauffeurscoach in dienst, dat is met name voor brandstofgebruik en defensief rijden. Als het een keer niet goed gaat, dan gaan we met die jongens in gesprek.”

Johannes kreeg niet alleen de titel 'Veiligste Chauffeur van Nederland', maar ontving ook als hoofdprijs een unieke achtdaagse reis voor twee personen naar de Verenigde Staten. Aan het eind van een opwindende dag weet de nuchtere Fries met wie hij naar de Verenigde Staten afreist. “Ik denk met mijn vrouw.”

 

Laurien: ‘Heel knap’

RTL-presentatrice Laurien Verstraten was ambassadrice van het NK Veiligste Chauffeur. Zij was niet alleen nadrukkelijk als presentatrice aanwezig bij de finale in Helmond, ook maakte ze samen met beroepschauffeur Jan van der Molen op diverse locaties filmpjes over transportveiligheid en ze kroop ook zelf achter het stuur voor een rijles. In korte tijd werd Laurien een begrip in de chauffeurswereld. Via Facebook en Instagram kreeg ze honderden enthousiaste berichten over het NK.

“In de community leeft het heel erg. Er werd zoveel gepost, dat is niet normaal. In korte tijd hebben we iets bijzonders van de grond gekregen. Voor mij is het belangrijk geweest om te kunnen laten zien dat veruit de meeste chauffeurs zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid op de weg en erkennen dat het bijdraagt aan het imago van de hele beroepsgroep.”

Je hebt rijles gehad in een vrachtwagen, heeft dat jouw kijk op het rijden in een vrachtwagen veranderd? 

“Ja, ik vind dat echt een prestatie op zich. Sowieso is het heel knap om zo’n enorm gevaarte te kunnen besturen, maar ook rekening te houden met je snelheid, je remweg, met hoe groot het is en hoe je met andere weggebruikers om moet gaan. Ik vind het heel cool om te merken hoe dat eigenlijk gaat.”

Johannes Veiligste Chauffeur 2018

De passie van

Wij zijn TVM. Opgericht voor leden, door leden. Wij hebben passie voor transport. Op de 'Passie voor transport' pagina delen we de verhalen van onze leden. Verhalen uit de praktijk. Eerlijk en authentiek.

Johannes leeft voor veiligheid. Hij neemt onderweg geen onnodige risico’s en gaat altijd voorbereid de weg op. Want als geen ander weet hij dat een ongeluk uit onverwachte hoek kan komen.