Overslaan en naar de inhoud gaan

Inklimmers en cijfers

In TVM Actueel juni 2020 vertellen chauffeurs hun verhaal over de ervaringen met inklimmers. Lees hier de cijfers over het aantal inklimmers.

In 2015 werden 500 inklimmers opgepakt in Hoek van Holland, Europoort, IJmuiden en Vlissingen. Een jaar later steeg dat aantal naar 1280. In 2017 werden er 910 gepakt, in 2018 860 en vorig jaar 910. De cijfers komen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en zijn aangeleverd door de Koninklijke Marechaussee. In 2016 en 2017 werden de havens van Moerdijk en andere kleine havens niet meegeteld, waardoor het aantal uiteindelijk hoger zal zijn.

Niemandsland en inklimmers

Chauffeur Alec Phillips (53) heeft enkele uren geleden zijn lading gelost in Groot-Brittannië en rijdt terug naar DeliFresh Logistics. De inklimmers zijn ‘another problem to deal with’, volgens Alec, Brits van geboorte en vanwege de liefde nu woonachtig in Oekraïne. Calais heeft hij in de afgelopen jaren zien veranderen in een stukje niemandsland op aarde. De chauffeurs rijden hun trucks tussen douanehonden en warmtecamera’s door naar een hermetisch afgesloten gebied dat op een regenachtige avond bijzonder triest overkomt. Desolaat. Verlaten. Barricades, hekken die alleen opengaan met codes, schijnwerpers.

Bij een tankstation staan in de koude nacht acht vrachtwagens te wachten. Eentje ervan heeft de deuren wagenwijd open; het zeil klappert door de venijnige wind. “Dit is geen prettige omgeving”, legt Alec uit. “Juist daarom heeft die chauffeur de deuren open. Het is alsof hij wil zeggen: hier valt niks te halen. Laat mij met rust.”

Alec heeft zich voorgenomen om – waar hij ter wereld ook komt – zich steeds te verplaatsen in de ander. Hij probeert begrip te krijgen voor zijn medemens. En zo breekt hij nog altijd zijn hoofd over de inklimmer die na een succesvolle overtocht naar Engeland het pistool trekt als hij gepakt dreigt te worden. “Ik kan me er met mijn hoofd niet bij: het allerlaatste wat je wilt als je eenmaal het Beloofde Land hebt bereikt, is een 9 mm-pistool gebruiken. Is het pure wanhoop? Of gebeurt er iets in je hoofd? Een soort van flashback van iets wat je in je eigen land hebt meegemaakt?” Alec kan alleen maar gissen. “Wat ik wel weet is dat veel immigranten een verkeerd beeld van Engeland hebben. Want waar is het gratis huis dat ze zouden krijgen? Of de gratis auto?”

Schrijnende voorvallen

Goedbeschouwd zijn de chauffeurs de kinderen van de rekening, zegt Alec. Hij kent schrijnende voorvallen wanneer inklimmers proberen een vrachtwagen te stoppen door een versperring op de weg te maken – takken of autobanden. Om al die ellende te voorkomen zijn er chauffeurs die koste wat kost doorrijden. “Een collega zag brandende takken op de weg. Hij dacht: laat ik de zijkant nemen om door te rijden om zo weinig mogelijk schade – aan mensen en truck – achter te laten. Datzelfde moment zag hij een vrouw een pakketje wegleggen in de berm. ‘Dát doet ze niet’, wist hij bijna wel zeker. Een moeder legt haar baby op zo’n moment niet in de berm. Hij reed dus door. Toen hij vervolgens bij de douane kwam, sloegen de honden aan. Op de grill van de truck vonden ze een babyhandje…”

’s Ochtends vroeg draait Alec de parkeerplaats in Hoek van Holland op. Hij zoekt een rustige plek om te gaan slapen. Binnenkort, belooft hij, doet hij weer een poging het wereldrecord te verbeteren.

Lees hier de ervaring met inklimmers van chauffeur Roland Post 

Lees het volledige TVM actueel (juni 2020) hier gratis