Overslaan en naar de inhoud gaan

Het levenswerk van familiebedrijf Ploegam "We willen de beste dijkenbouwer zijn én vooroplopen in de energietransitie"

Waterveiligheid staat voorop bij familiebedrijf Ploegam uit Oss. De jonge directeur Ilvy Ploegmakers zet het levenswerk voort van haar vader en oom. Ze gaat verder met het bedrijf dat zich richt op waterveiligheid, natuurherstel, infrastructuur en gebiedsontwikkeling.

Ilvy Ploegmakers | Ploegam

Terugkeer bij familiebedrijf Ploegam

Op de dag van het interview met Ilvy Ploegmakers is het op de kop af drie jaar geleden dat ze terugkeerde bij het familiebedrijf Ploegmakers Aannemingsmaatschappij, oftewel Ploegam. Nadat ze vijf jaar bij andere bedrijven in andere branches had gewerkt, volgde Ploegmakers haar gevoel en keerde ze terug op het oude nest waar ze zich sindsdien directeur mag noemen. “Toevallig kwam ik terug op de dag dat mijn vader 60 jaar werd”, vertelt Ilvy in haar werkkamer op het hoofdkantoor van Ploegam in Oss.

"Waterveiligheid is nog altijd een speerpunt van het bedrijf dat zich eveneens bezighoudt met natuurherstel, infrastructuur en gebiedsontwikkeling." 

De tweede generatie bij Ploegam

Ploegam werd eind 1986 in Vinkel opgericht door de broers Gijs (Ilvy’s vader) en Chris Ploegmakers en richtte zich in de beginjaren vooral op dijkversterkingen. Waterveiligheid is nog altijd een speerpunt van het bedrijf dat zich eveneens bezighoudt met natuurherstel, infrastructuur en gebiedsontwikkeling. Anno 2025 telt Ploegam zeven vestigingen in Nederland en 550 medewerkers.

Gijs en Chris zijn nog altijd werkzaam in het bedrijf en hebben het voornemen om eind 2026, begin 2027 na veertig jaar afscheid te nemen van hun levenswerk. Formeel is Gijs nog altijd algemeen directeur van Ploegam, maar hij heeft de afgelopen jaren al veel werk uit handen gegeven aan zijn dochter. “We zitten momenteel in een transitie van de eerste naar de tweede generatie”, licht de 31-jarige Ilvy toe. Zij is vooralsnog de enige afgevaardigde van de tweede generatie in een directierol bij het familiebedrijf.

“We zitten momenteel in een transitie van de eerste naar de tweede generatie”, licht de 31-jarige Ilvy Ploegmakers toe."

Het verhaal van Ilvy Ploegmakers

Ilvy ging na haar studie technische bedrijfskunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven en haar master civiele techniek en management aan de Universiteit Twente als proces- en tendercoördinator aan de slag bij Ploegam. Hiervoor had ze tijdens haar studietijd al diverse functies bij het bedrijf van haar vader en oom vervuld. “Op een gegeven moment kwam ik tot het besef dat het voor mij misschien wel goed zou zijn om een tijdje buiten de deur te gaan kijken. Ik wilde de vrijheid voelen om zelf de keuze te kunnen maken om al dan niet voor ons familiebedrijf te kiezen.”

Ploegmakers werkte 2,5 jaar bij Ahold Delhaize (als operations manager voor AH online) en eenzelfde periode voor het bedrijf Merford, een specialist in geluidsisolatie. Na in totaal vijf jaar elders haar licht te hebben opgestoken, besloot ze op de zestigste verjaardag van haar vader terug tekeren op het oude nest. “Ik ben heel blij dat ik ook buiten ons bedrijf ervaring heb opgedaan. Als dan na vijf jaar blijkt dat je graag terug wil naar Ploegam is dat een bewuste keuze en dus een goede keuze.”

Ilvy Ploegmakers | Ploegam

Grote landelijke speler

De afgelopen jaren heeft Ploegam zich ontpopt tot een grote landelijke speler in de grond-, weg- en waterbouw. De onderneming voert veel werkzaamheden uit die voortvloeien uit de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en Hoogwater­Beschermings­programma’s (HWBP); een alliantie van 21 waterschappen en Rijkswaterstaat. Deze werkzaamheden variëren van kadeconstructies tot het aanleggen van nevengeulen, beekherstel en het verleggen van bruggen. 

“We zijn iedere dag bezig met het verbeteren van het leefgebied voor de medemens. We willen de beste dijkenbouwer zijn én vooroplopen in de energietransitie zodat we Nederland op een duurzame manier mooier en veiliger maken.”

Ploegam is op het gebied van duurzaamheid een vooroploper in haar branche. Zo zette de onderneming vanaf 2019 de eerste stappen op weg naar een emissieloze bouwplaats. Inmiddels kan Ploegam bouwprojecten volledig emissieloos aanbieden. “We hebben de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in elektrisch materieel. Onze visie is: we kopen alleen nog nieuwe elektrische materieelstukken. We beschikken over tachtig vrachtwagens waarvan twintig elektrische. En van onze 150 grote materieelstukken werken er tachtig emissieloos. Bovendien zijn we op dit moment twee schepen aan het elektrificeren; een schip is volledig nieuw en het andere wordt omgebouwd." 

Voor haar integrale aanpak op alle duurzaamheidsfronten werd Ploegam in 2023 onderscheiden met de TVM Award Duurzaamheid. De jury complimenteerde het bedrijf met het feit dat Ploegam “zelf de regie voert en zelfvoorzienend werkt. Dat geeft een krachtig signaal aan de sector dat de transitie echt mogelijk is.”

Ilvy: “Het winnen van deze award zagen we als een supermooie erkenning voor ons werk. Mijn vader en oom waren samen naar Assen afgereisd om de prijs in ontvangst te nemen. Ze vonden het een heel mooie beloning. Het allerleukste vonden ze dat de prijs werd uitgereikt door Hélène Hendriks.”

Flinke groei bij Ploegam

De afgelopen vier jaar heeft Ploegam een flinke groei doorgemaakt. In 2021 ging de omzet van Ploegam door de magische grens van 100 miljoen euro, dit jaar verwacht Ploegmakers rond de 275 miljoen uit te komen. Het aantal medewerkers binnen de groep steeg in deze periode van 180 naar de huidige 612. “De afgelopen drie, vier jaar zijn we met steeds grotere en geïntegreerde contracten gaan werken, vaak in samenwerking met andere combinanten. Ook pakken we heel grote projecten op in de Dijkzone-alliantie samen met onder andere Dura Vermeer, Fugro en HNS.”

“We willen continu voor de komende vier, vijf jaar projecten in onze portefeuille hebben. Daarmee willen we continuïteit bieden aan medewerkers en hun gezinnen. Het mooie is dat zij met ons meegroeien met ons bedrijf".

Toen Ploegam nog veel kleiner was, waren we vooral materieel gedreven met veel werk buiten de deur en weinig mensen op kantoor. Gelukkig hebben we nog steeds veel mensen die buiten alles met hun handen maken - zij zijn ons kapitaal - maar inmiddels beschikken we ook over een grote club projectmanagers, werkvoorbereiders, uitvoerders en projectleiders. We hebben echt alles in huis. Van planfase en ontwerp tot het daadwerkelijk uitvoeren en opleveren. Ons bedrijf heeft een ander profiel gekregen." 

Door de jaren heen mag er veel veranderd zijn bij Ploegam, maar het belang van waterveiligheid loopt nog altijd als een rode draad door de onderneming én door het leven van Ilvy: letterlijk en figuurlijk – ze werd namelijk in 1993 geboren bij hoogwater.

Anno 2025 is waterveiligheid nog altijd een speerpunt voor Ploegam. Ploegmakers vindt het mooi dat ze de komende tijd werkt aan dijkversterkingsproject Neder-Betuwe op het zelfde dijktracé als waar Gijs en Chris Ploegmakers eind jaren tachtig waren begonnen; in de uiterwaarden van de Waal bij Opijnen waar de broers destijds klassieke zinkstukken maakten voor kribben. “Heel bijzonder dat ik veertig jaar later terugga naar de plek waar Gijs en Chris zijn begonnen. Dat maakt de cirkel mooi rond.”