Overslaan en naar de inhoud gaan

Spiegelafstelplaatsen

Ieder jaar vinden er in ons land tientallen ongevallen plaats in de dode hoek van vrachtwagens. Vaak met ernstige afloop. Ook leidt de dode hoek regelmatig tot manoeuvreerongelukken en -schades. Het is dus enorm belangrijk dat de spiegels van de vrachtwagen goed zijn afgesteld. Een spiegelafstelplaats op uw terrein helpt hierbij. Onze preventieadviseurs helpen u met handige instructies en handleidingen voor het correct afstellen van de spiegels (camera’s) voor en door de chauffeur. Zo nodig ondersteund door een mobiele spiegelafstelplaats te gebruiken of door een chauffeursbijeenkomst te organiseren. Ook helpt de adviseur u met een praktische handleiding hoe u eenvoudig een spiegelafstelplaats op uw eigen terrein kan aanleggen.

Spiegelafstelplaatsen | tvm verzekeringen

Aanleggen van een spiegelafstelplaats

Als beroepschauffeur bent u zelf verantwoordelijk voor een goede spiegelafstelling. Een correcte afstelling is onder meer afhankelijk van uw lengte en zithouding. Een spiegelafstelplaats is daarbij een handig hulpmiddel. Dit zorgt voor optimaal zicht rondom, voor en achter de vrachtwagen. Door een spiegelafstelplaats op uw eigen terrein aan te leggen, helpt u uw chauffeurs de veiligheid op de weg te vergroten. 

Hieronder leest u hoe u de spiegelafstelplaats juist en zichtbaar aanlegt en hoe u uw chauffeurs kunt wijzen op de aanwezigheid en het belang van de spiegelafstelplaats.

Bereikbare locatie

  • Een spiegelafstelplaats is 27 meter lang en 18 meter breed. Ga van tevoren goed na of de locatie groot genoeg is.
  • Houd er rekening mee dat er regelmatig vrachtwagens naartoe zullen rijden. De plek moet dus echt vrijgehouden worden.
  • Zorg ervoor dat chauffeurs de plek gemakkelijk kunnen benaderen en direct, zonder te manoeuvreren, kunnen verlaten. Leg de spiegelafstelplaats dus zodanig aan dat de lengterichting naar de uitgang wijst.

Goede zichtbaarheid

  • Leg de spiegelafstelplaats op een zichtbare plek op het terrein aan.
  • Zorg voor goede verlichting, zodat de lijnen duidelijk zichtbaar zijn.
  • Zijn de lijnen van het verkeersplan wit? Zorg er dan voor dat de lijnen van de spiegelafstelplaats geel zijn. En andersom.

Duidelijke communicatie

  • Plaats een informatiebord bij de spiegelafstelplaats.
  • Leg een handleiding klaar voor de chauffeurs.
  • Maak van de opening van de spiegelafstelplaats een leuk evenement.
  • Breng het belang van de spiegelafstelplaats regelmatig onder de aandacht. Bijvoorbeeld via intranet, een nieuwsbrief of een informatiebord.

Handleidingen

Wilt u een spiegelafstelplaats aanleggen? Wij hebben een handleiding gemaakt voor de aanleg. Er is een handleiding voor de chauffeur en een digitaal bestand van een instructiebord beschikbaar. Deze kunt u hieronder downloaden en vrij gebruiken.

Download de handleiding Aanleg spiegelafstelplaats (pdf) (voor de uitvoerder)

Download de handleiding Gebruik spiegelafstelplaats (pdf) (voor chauffeurs) 

Download het instructiebord (pdf) (voor chauffeurs)

Doel

Vergroten bewustwording bij chauffeurs over het belang van een correcte zithouding, juiste spiegelafstelling en het vermijden van zichtbelemmering. Dit levert niet alleen een grote bijdrage aan de verkeersveiligheid, maar vermindert ook gegarandeerd het aantal manoeuvreerschades! 

Controle en hulp

Wilt u op uw eigen terrein een spiegelafstelplaats aanleggen? Onze preventieadviseur helpt u graag met tips en bijvoorbeeld een bouwtekening met de juiste afmetingen en instructies. Vraag ook naar de gratis handige instructieleaflets, deze sturen wij u graag toe. 

De spiegelafstelplaatsen in Nederland

Klik hier om alle alle spiegelafstelplaasten te bekijken