Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe Stubbe Logistiek doorgroeide naar totaal-logistieke dienstverlener

Stubbe Logistiek in Gouda werd groot door goed te luisteren naar de wensen van de klant en door slim in te spelen op kansen in de markt. “Groei is bij ons nooit een doel op zich”, zeggen Peter van Vliet en Michel Kemp van de totaal-logistieke dienstverlener.

Stubbe Logsitiek

Veel is veranderd, maar ook weinig

Als algemeen directeur Peter van Vliet van Stubbe Logistiek aan het sparren is met zijn jonge sales-collega Michel Kemp, gaan zijn gedachten weleens dertig jaar terug in de tijd. Zoals de 61-jarige Peter inmiddels al enkele jaren een goed team vormt met de 32-jarige Kemp, zo vormde de huidige directeur als ambitieuze jongeman vanaf de jaren negentig lange tijd een uitstekend duo met de oude roerganger, wijlen Rinus Snel.

In dertig jaar tijd is er heel veel veranderd bij Stubbe Logistiek in Gouda, maar sommige essentiële zaken ook weer niet. Nog altijd ademt de logistieke dienstverlener in vloeibare producten de visie en sfeer uit van een echt familiebedrijf. Hoewel de onderneming de afgelopen drie decennia is gegroeid van vijf naar dertig medewerkers zijn de lijntjes nog altijd kort. Ook is Stubbe een flexibel opererend bedrijf, staan de wensen van de klant centraal en is het bedrijf zuinig op zijn medewerkers.

Belang van een vaderfiguur binnen de organisatie

“Ik heb in totaal 39 jaar met Rinus Snel samengewerkt”, vertelt directeur Peter over zijn voorganger die kort na zijn pensioen in 2018 op 71-jarige leeftijd overleed. Peter en Rinus werkten al eerder samen bij Gebroeders Snel in Woerden. “Rinus was een visionair, had een neus voor goede kansen. Hij heeft me overgoten met het belang van de kwaliteit van de dienstverlening en daarnaast ook met de waarden van een familiebedrijf”, zegt Peter met een glimlach. “Het bedrijf is nog altijd in handen van familie Snel en wij zetten de lijn van het familiebedrijf helemaal voort.” In de directie van Stubbe Logistiek zit geen afgevaardigde van de familie Snel, wel werkt een dochter van Rinus op de financiële administratie.

Peter en Michel
Nichel (l) en Peter (r) op het terrein bij Stubbe Logistiek

Waar Rinus Snel dertig jaar geleden als een vaderfiguur voor de jonge Peter van Vliet was, zo probeert de huidige directeur nu zijn jonge collega Michel Kemp wegwijs te maken in de wereld van logistiek en transport van vloeibare producten. Michel: “Peter en ik praten veel over waar we mee bezig zijn, over de kansen in de markt en waar we naartoe willen. Dat varieert van het personeelsbeleid tot automatisering en investeringen. Voor mij als jonge, enthousiaste man is het heel leuk om zo dicht betrokken te zijn bij belangrijke beslissingen. Ik krijg het vertrouwen van Peter om daarin mee te denken”, vertelt Michel die sinds zijn 25e werkzaam is bij het bedrijf. Hij is bij Stubbe Logistiek verantwoordelijk voor sales, projecten en operationele activiteiten.

Het begon allemaal met zand en grind

Voordat Peter en Michel het TVM-bezoek mee naar buiten nemen voor een uitgebreide rondleiding over het Goudse terrein, eerst een duik in het verleden. In 1936 begon Hendrik Stubbe met zijn bedrijf Stubbe, transporteur in zand en grind. Volgens de overlevering was het bedrijf kort voor deze tijd actief als bodedienst.

“Veel nieuwe activiteiten ontstaan door vragen uit de markt.”

De basis voor het huidige tanktransportbedrijf werd medio jaren vijftig gelegd toen Stubbe begon met het vervoer van stearine (kaarsvet) voor kaarsen-fabriek Apollo in Gouda. “Dat was het begin van het tankvervoer, het gebeurde nog in houten vaten”, weet Peter. “Inmiddels is er bijna niets meer over van het basiskaarsvet, alles valt nu onder de oleochemie, waarbij de basisgrondstof bestaat uit plantaardige oliën en dierlijke vetten die worden veresterd. In het dagelijks leven zie je het terug in bijvoorbeeld zeep, cosmetica, lijm, kunststof, coatings, isolatiematerialen en automotive producten.”

De productie werd opgeschroefd

Decennialang was de kaarsenfabriek de enige opdrachtgever van Stubbe. Daar kwam verandering in toen in 1990 de slimme ondernemer Rinus Snel het bedrijf overnam. Zo werd er in die eerste jaren een verpakkingslijn opgetuigd met een volume van zestig ton per week; dit is inmiddels uitgegroeid tot een lijn van 200 ton per dag. Deze activiteiten vinden plaats in Stolwijk waar Stubbe Logistiek afvult en het bedrijf Zijderlaan de opslag en warehousing verzorgt.

Peter en Michel
Michel en Peter tussen de tanks

Ook introduceerde Rinus in die tijd, naar aanleiding van een klantvraag, de Jumbo-tankoplegger om vloeistof snel op te slaan. “Dat was een gat in de markt”, zegt Peter, die in 1995 in het bedrijf stapte. “We konden zowel het transport als de opslag regelen, ideaal voor de klant.”

Na de verhuizing in 2005 naar een industrieterrein in Gouda – na zeven jaar soebatten – begon Stubbe op deze locatie met cleaning met een opslagmogelijkheid van zo'n 120 tankcontainers. Enkele jaren later zijn er acht verwarmbare Land-tanks met een inhoud van 200 m3 per stuk voor opslag van vloeistoffen bijgeplaatst.

Uitbreiden naar het hele scala in de logistieke keten

Stap voor stap wist het familiebedrijf zijn dienstenpakket uit te breiden van vloeibaar transport naar het hele scala in de logistieke keten. Anno 2023 kan Stubbe Logistiek elke opdrachtgever van dienst zijn met vragen over logistiek. Of het nu gaat om afvullen, verpakken, verwarmen, cleanen, mengen, overladen, transport, bulk- en containeropslag, douane-afhandeling of tank- en containerreiniging.

“Veel nieuwe activiteiten ontstaan door vragen uit de markt”, vertelt Peter van Vliet, sinds 2009 algemeen directeur. “Op een gegeven moment kregen we een vraag van een klant of we een vaste stof konden omsmelten in vloeibaar. Kunnen jullie dat voor ons doen? Nou, dan gaan we kijken welke expertise we in huis hebben en spelen we daar op in.”

De transporttak van Stubbe Logistiek staat nu steeds meer in dienst van de overige activiteiten. Inmiddels behelst het transport nog maar vijftien tot twintig procent van de omzet. Het bedrijf transformeerde sinds de jaren negentig van een transporteur tot een full service supplier van vloeibare producten.

"Ik weet nog dat Peter me dan allerlei dingen wilde vertellen, terwijl ik eigenlijk alleen maar oog had voor de vrachtwagens.”

Groei geen doel, luisteren wel

Peter en Michel benadrukken dat groei nooit een doel op zich is geweest en vandaag de dag nog steeds niet het geval is. Michel: “Ons bedrijf is langzaamaan steeds groter geworden door te luisteren naar onze klanten en door in te spelen op kansen in de markt. Ons dienstenpakket is ontzettend breed en versterkt elkaar. We hebben niet één belangrijke pijler. Het is echt de verdeling van activiteiten – en daarbij ook de verdeling van ons personeel – waardoor we een grote speler zijn geworden. Niet voor niets luidt onze missie: onze klanten volledig ontzorgen op het gebied van transport en logistiek in vloeibare producten.”

Peter noemt een mooi voorbeeld van hoe Stubbe, in de onzekere beginperiode van de coronapandemie, kon inspelen op de vraag van een afnemer. “Een handelaar wilde zich richten op desinfectiemiddelen en meldde zich bij ons omdat wij een AGP-vergunning hebben (accijnsgoederenplaats, red.). We hebben toen in heel veel tonnage alcohol gedenatureerd om handgel en andere desinfectiemiddelen te maken.”

'Mijn droom was vrachtwagenchauffeur worden'

Waar Peter enkele jaren geleden al zijn 25-jarig jubileum bij Stubbe Logistiek mocht vieren, loopt de teller van begin dertiger Michel ook al aardig op. Officieel is hij zeven jaar in dienst bij de full service logistieke dienstverlener, maar officieus al heel wat jaartjes langer. “Op mijn twaalfde kwam ik hier voor het eerst binnen. Mijn grote droom was vrachtwagenchauffeur worden en de vriend van mijn buurmeisje werkte als chauffeur bij Stubbe. Zodoende mocht ik weleens mee om vrachtwagens te kijken. Ik weet nog dat Peter me dan allerlei dingen wilde vertellen over transport, opslag en cleaning, terwijl ik eigenlijk alleen maar oog had voor de vrachtwagens, haha.”

Peter en Michel
Michel en Peter poseren voor een van hun vrachtwagens

Jaren later behaalde Michel zijn chauffeursdiploma's en had hij naast zijn studie een bijbaan als vrachtwagenchauffeur bij Stubbe. Tijdens zijn studie hbo logistiek deed hij bij zijn huidige werkgever een haalbaarheidsonderzoek naar de komst van een terminal met een regionale functie die later ook daadwerkelijk is verrezen in Bergambacht.

Problemen? Je bedoelt uitdagingen! 

Peter en Michel zijn geen types die snel beren op de weg zien in hun dynamische branche. Ook niet met betrekking tot het overvolle stroomnet in Gouda. “Wij spreken niet van bedreigingen, maar van uitdagingen”, zegt Peter met een lach.

Maar een gebrek aan stroom zal toch een probleem opleveren? “Een uitdaging ja”, zeggen de mannen in koor. Peter: “We zullen nog wel even afhankelijk blijven van gasleveringen. En dan is de grote vraag; wat gaat de gasprijs later dit jaar doen? Het blijven uitdagende tijden.”

Klanten vertellen

Stubbe Logistiek is in al die jaren, onder ander bewind, flink geëvolueerd. Bij TVM zetten we klanten en partners graag in het zonnetje. Lees meer klantverhalen over verzekeren, zero emissie, schade afhandelen of schade vóór zijn. Bij TVM zit u goed.