Overslaan en naar de inhoud gaan

Breewel Logistiek brengt bloemen naar het buitenland

Breewel Logistiek is al 75 jaar toonaangevend in de distributie van bloemen en planten. En nog altijd is het bedrijf volop in ontwikkeling. We zijn op bezoek bij de firma, die schadepreventie hoog in het vaandel heeft staan. “Chauffeurs zijn ons visitekaartje”, stelt Harold Hamstra, COO Breewel France. “En dat stralen ze uit.”

We doen het met trots en voldoening

Harold Hamstra (55) heeft net uitgebreid verteld over zijn passie voor bloemen en planten, als hij door zijn bezoek geconfronteerd wordt met de recente Valentijnsdag. “Dat was weer aanpoten voor het bedrijf, ja”, zegt de COO van Breewel France. “Zoals het voorjaar toch altijd een drukke periode is, met onder meer moeder- en grootmoederdag in Frankrijk. Maar, gelukkig: alles is weer goed gegaan. Van snijplanten tot perkgoed; we hebben weer heel veel klanten blij kunnen maken. Heus, dit werk geeft zoveel voldoening.”

‘Dankzij het sturen op schadepreventie, hebben we grote stappen gezet.’

Harold is aangeschoven in de directiekamer van de vestiging in Mijdrecht van het familiebedrijf, dat gespecialiseerd is in het in topconditie afleveren van bloemen en planten van Nederland naar met name Frankrijk. De ontvangst is hartelijk geweest, de koffie warm en de dynamiek van de firma continu voelbaar.

“Het er met elkaar de schouders onder zetten is een kenmerk van ons bedrijf”, erkent de in Lemmer woonachtige COO. “Of het nu onze chauffeurs zijn, de planners of de mensen op kantoor; iedereen is enorm gemotiveerd om elke dag weer het beste uit zichzelf te halen. Dat geeft een trots gevoel.”

'Mavo? Dat is goed genoeg, jongen'

Mooi verhaal, dat van Harold. Jarenlang was hij ‘gewoon’ vrachtwagenchauffeur namens Breewel Transport. Week in en week uit trok hij er in die hoedanigheid op uit na zijn indiensttreding in 1989. En het beviel hem ondubbelzinnig, het vrije leven achter het stuur. En toch: latent leefde bij hem altijd het gevoel dat hij meer wilde, dat hij zijn kwaliteiten ook op andere vlakken wilde benutten. Een ambitie waarmee hij niet per se was opgevoed door zijn vader, ook vrachtwagenchauffeur. Die adviseerde hem als basisschoolscholier om het havoadvies van de leraren terzijde te schuiven. ‘Mavo’, zei senior steevast, ‘is goed genoeg, jongen’.

Breewel

Achterliggende gedachte: de Mavo was in Lemmer en senior wilde niet dat hij in zijn voetsporen zou treden als chauffeur. Iets wat uiteindelijk dus toch gebeurde. “En met alle plezier, hè”, benadrukt Harold. “De wagens waren in de jaren negentig lang nog niet zo luxe en comfortabel als nu. Desondanks vond ik het fantastisch om steeds weer dat avontuur aan te gaan bij nacht en ontij. Al was het maar omdat de regels toen veel minder streng waren dan nu. Ik had die tijd voor geen goud willen missen.”

Van vrachtwagenchauffeur naar COO

Het was een verjaardagsfeestje dat goed beschouwd de aanzet vormde van een verandering in zijn leven. Een chirurg, ook van de partij op het feest, vroeg Harold wat hij voor werk deed. En of dat hij het gevoel had of hij daarmee alles uit zijn mogelijkheden had gehaald. Prompt schreef de Fries zich daags later in voor de hbo-opleiding Logistiek en Management, die hij uiteindelijk met succes voltooide.

'Heel soms verlang ik nog weleens terug naar mijn chauffeurstijd, hoor.'

Gevolg: in 1999 veranderde zijn functie van chauffeur in Personeels- en Kwaliteitsmanager. En in 2017 vervolgens in COO (Chief Operating Officer) van het bedrijf Breewel France. “Dat was in het begin wel even wennen natuurlijk, ook voor de collega’s die me eerst nog als chauffeur zagen”, erkent Harold. “Maar ik ben nog steeds blij dat ik het gedaan heb. De overstap van rijden naar organiseren bevalt fantastisch."

De gigantische groei van Breewel

Impliciet belichaamt Harold de opmars van het bedrijf. Waar het bedrijf ten tijde van zijn aantreden als manager zo’n zestig werknemers en veertig wagens telde, is Breewel uitgegroeid tot een onderneming met circa 210 moderne en geconditioneerde vrachtwagencombinaties en meer dan 360 gemotiveerde medewerkers in Nederland, België en Frankrijk. Het hart van de organisatie is gevestigd in Hazeldonk, aan de grens van Nederland en België.

Breewel

Van daaruit vertrekken dagelijks ruim tachtig vrachtwagens vol bloemen en planten naar een van de zes eigen depots of rechtstreeks naar de klanten in Frankrijk. “Heel soms verlang ik nog weleens terug naar mijn chauffeurstijd, hoor”, bekent Harold, glimlachend. “Het was hard werken, zeker. Dat ervaren de collega’s nu ook elke dag. Alleen: het was wel overzichtelijk.

Nu, als verantwoordelijke van ons Franse bedrijf, ben je met veel andere zaken bezig. Hoe ga je, zoals de afgelopen jaren, de corona te lijf? Hoe ga je om met de energiekosten die de pan uit rijzen? Wat doe je met wetgeving die in Frankrijk anders is dan je in Nederland gewend bent? En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Je voelt je voortdurend verantwoordelijk, problemen trek je je altijd aan, juist omdat je het goed wilt doen voor alles en iedereen. En dat ervaart ook mijn vrouw, wanneer ik na een lange werkweek even rust heb. Zij zegt geregeld: ‘Je staat ook altijd aan, hè’.”

Een bakkie drinken met de jongens

Toch heeft het plezier altijd de overhand. Harold geniet volop wanneer hij op een dag als vandaag weer talloze chauffeurs koers ziet zetten richting Frankrijk. Wanneer hij zelf incidenteel nog eens ‘op de vrachtwagen’ stapt om bij te springen. Of wanneer hij, zoals geregeld, ‘een bakkie met de jongens drinkt’ in de Franse depots. Daarmee doelt hij op de chauffeurs, die in dat land wel even moesten wennen aan de je- en jij-cultuur die bij Breewel gebruikelijk is.

“In tegenstelling tot in Frankrijk, waar bedrijfsstructuren traditioneel hiërarchisch van aard zijn, benaderen wij elkaar allemaal op dezelfde manier. En dat was schakelen voor de mensen daar”, vertelt Harold. “Ik durf te zeggen dat ook onze Franse chauffeurs blij zijn bij ons, al zit klagen wel iets meer in de Franse cultuur.”

Koploper in schadepreventie

Over die chauffeurs gesproken: Breewel dankt zijn grote succes in schadepreventie voor een groot deel aan het feit dat het bedrijf die chauffeurs zelf opleidt en bewust wijst op de consequenties en risico’s van een schade. Zeker in Frankrijk is dit nodig omdat de Franse chauffeurs zich bezighouden met de last mile-distributie.

Breewel

”We merkten dat de schadefrequentie bij de Franse collega’s hoger lag dan bij hun Nederlandse vakgenoten”, legt Harold uit. “Je kunt je er, denk ik, ook wel iets bij voorstellen dat bloemen en planten afleveren in de Parijse binnenstad best ingewikkeld kan zijn. Feit is niettemin dat we, dankzij het feit dat we echt zijn gaan sturen op schadepreventie, grote stappen hebben gezet. Daar is de opleiding, bewustwording en begeleiding die we onze chauffeurs aanbieden belangrijk in geweest, maar bijvoorbeeld ook het materieel dat we hen aanreiken om hun vak uit te voeren.”

Schadevrij manoeuvreren door hartje Parijs

Het enthousiasme staat in zijn ogen wanneer Harold vertelt over de manier waarop ook de Franse chauffeurs inmiddels een uitstekend uithangbord zijn geworden van Breewel Logistiek. Zelfs in hartje Parijs weten ze hun wagens gedecideerd en doorgaans schadevrij door de drukte te loodsen. Ze staan klanten uitstekend te woord en beseffen feilloos hoe ze hun lading moeten behandelen.

Het gevolg? Blije chauffeurs en tevreden afnemers, die de klant- en servicegerichtheid van Breewel overal waarderen. “We hameren daar ook enorm op bij de chauffeurs”, verklaart Harold. “Zo van: ‘Jullie zijn het visitekaartje van ons bedrijf’. En dat visitekaartje zijn ze ook echt, dat stralen ze stuk voor stuk uit. Dat is een groot compliment aan al die mannen en vrouwen achter het stuur.”

Breewel

Een laatste, trotse anekdote

De ochtend in Mijdrecht loopt al langzaam richting zijn einde als Harold nog een anekdote deelt die veelzeggend is over de betrokkenheid en loyaliteit binnen het bedrijf. Een tijdje terug was het, vertelt hij, dat een Franse chauffeur van 62 jaar de oorkonde ‘Ridder van de Weg’ in ontvangst mocht nemen vanwege drie jaar achtereen schadevrij rijden.

‘Het er met elkaar de schouders onder zetten is een kenmerk van ons bedrijf.’

Pikant detail: de werknemer stond net op het punt om met pensioen te gaan. “Ik hoor het hem nog zeggen”, blikt Harold terug op de uitreiking van de oorkonde en envelop met inhoud. “’Harold’, zei hij, ‘dit is het eerste diploma dat ik behaald heb in mijn leven’. Geweldig om te zien, die trots. Een bewijs dat mensen gelukkig zijn bij ons.”

Benieuwd naar andere klantverhalen?

Breewel Logistiek brengt bloemen naar het buitenland. Elke dag weer. Bij TVM zetten we trouwe klanten en partners graag in het zonnetje. Meer verhalen lezen, zoals deze over Breewel Logistiek? Klik hieronder op 'Lees meer'.

Klanten vertellen over TVM

We kijken graag met u mee en helpen u de juiste keuzes te maken. Of het nu gaat over verzekeren, zero emissie, schade afhandelen of schade vóór zijn. Bij TVM zit u goed. De verhalen van collega-transportondernemers bevestigen dat en vertellen waarom ze goed zitten bij TVM.