Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatie Internationaal Certificaat Pleziervaart

In de pleziervaart wordt gebruik gemaakt van een Internationaal Certificaat Pleziervaart (ICP). Met het ICP kunt u varen in andere landen, maar sommige landen erkennen het ICP niet. Dit betekent dat u in deze landen niet mag varen met uw pleziervaartuig.

Update: 1 maart 2021

In de pleziervaart wordt gebruik gemaakt van een Internationaal Certificaat Pleziervaart (ICP). Met het ICP kunt u varen in andere landen, maar sommige landen erkennen het ICP niet. Dit betekent dat u in deze landen niet mag varen met uw pleziervaartuig. Het gaat om landen als Italië en Portugal. U kunt bij controles in deze landen in de problemen komen. Het ICP is namelijk geen bewijs van eigendom of officiële registratie. Ook mag u met een ICP niet de Nederlandse vlag voeren.

Om deze problemen te voorkomen, kan een zeebrief worden aangevraagd. De Inspectie Leefomgeving en Transport geeft deze zeebrieven uit. Het aanvragen van een zeebrief kan kostbaar en tijdrovend zijn, maar geeft u wel zekerheid.

We hebben in de media vernomen dat booteigenaren kosten en tijd willen besparen door bijvoorbeeld een zeebrief in Polen aan te vragen. Europese regelgeving bepaalt dan dat uw pleziervaartuig niet langer als een Nederlands pleziervaartuig, maar als een Pools pleziervaartuig wordt gezien. TVM kan geen Poolse pleziervaartuigen verzekeren. Ook veel andere Nederlandse verzekeraars kunnen dit niet.

Denkt u dat uw pleziervaartuig in een ander land dan Nederland, België, Duitsland, Luxemburg of Frankrijk is geregistreerd? Dan vragen wij u contact met ons op te nemen. U kunt dan doorgeven in welk land uw vaartuig geregistreerd is. Indien uw vaartuig niet geregistreerd is, is er niets aan de hand. U hoeft dan geen contact met ons op te nemen. 

De aanscherping van het ICP per 1 maart 2021 ziet er als volgt uit:

- Een ICP kan alleen aangevraagd worden door een natuurlijk persoon met de Nederlandse nationaliteit of een natuurlijk persoon die aantoonbaar langer dan vijf jaar in Nederland woont

- Natuurlijke personen moeten zich rechtstreeks richten tot het Watersportverbond voor een ICP aanvraag. Een ICP kan niet worden aangevraagd door een tussenpersoon.

- Een ICP kan niet worden aangevraagd op naam van een bedrijf

- Bij een ICP aanvraag zijn aanvullende documenten vereist, zoals een foto van het vaartuig en het een HIN nummer als de boot na 1998 gebouwd is. 

- De prijs voor het aanvragen van een ICP is naar aanleiding van de aanscherping gewijzigd.

Kijk hier voor alle informatie over het ICP en de herzieningen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het watersportverbond, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Rijksoverheid.