Menu

Informatie Internationaal Certificaat Pleziervaart

maandag 22 februari 2021

In de pleziervaart wordt gebruik gemaakt van een Internationaal Certificaat Pleziervaart (ICP). Met het ICP kunt u varen in andere landen, maar sommige landen erkennen het ICP niet. Dit betekent dat u in deze landen niet mag varen met uw pleziervaartuig. Het gaat om landen als Italië en Portugal. U kunt bij controles in deze landen in de problemen komen. Het ICP is namelijk geen bewijs van eigendom of officiële registratie. Ook mag u met een ICP niet de Nederlandse vlag voeren.
 
Om deze problemen te voorkomen, kan een zeebrief worden aangevraagd. De Inspectie Leefomgeving en Transport geeft deze zeebrieven uit. Het aanvragen van een zeebrief kan kostbaar en tijdrovend zijn, maar geeft u wel zekerheid.
 
We hebben in de media vernomen dat booteigenaren kosten en tijd willen besparen door bijvoorbeeld een zeebrief in Polen aan te vragen. Europese regelgeving bepaalt dan dat uw pleziervaartuig niet langer als een Nederlands pleziervaartuig, maar als een Pools pleziervaartuig wordt gezien. TVM kan geen Poolse pleziervaartuigen verzekeren. Ook veel andere Nederlandse verzekeraars kunnen dit niet.
 
Denkt u dat uw pleziervaartuig in een ander land dan Nederland, België, Duitsland, Luxemburg of Frankrijk is geregistreerd? Dan vragen wij u contact met ons op te nemen. U kunt dan doorgeven in welk land uw vaartuig geregistreerd is. 
Indien uw vaartuig niet geregistreerd is, is er niets aan de hand. U hoeft dan geen contact met ons op te nemen.
 
Per 1 maart 2021 zullen de voorwaarden om een ICP aan te vragen worden gewijzigd en volgt er hopelijk een oplossing. 

Meer informatie kunt u vinden op de website van het watersportverbond, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Rijksoverheid.