Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruik rijhulpsystemen vermindert kans betrokkenheid ongeval aanzienlijk TVM greenpaper 'Veilig vooruit met rijhulpsystemen'

Uit onze eigen data blijkt dat de 3 meest voorkomende schadeoorzaken bij onze leden zijn: achterop rijden, van rijbaan wisselen en rechtsaf slaan. Recent onderzoek toont aan dat de juiste inzet van rijhulpsystemen niet alleen schade en letsel vermindert, maar ook de algemene veiligheid op de weg verhoogt. Voor ons was dit de reden om de greenpaper 'Veilig vooruit met rijhulpsystemen' uit te brengen met een uitgebreid overzicht van rijsystemen.

Lees de TVM greenpaper over rijhulpsystemen(PDF)

Waardevolle inzichten in rijhulpsystemen

De greenpaper ‘Veilig vooruit met rijhulpsystemen’, een whitepaper in de groene huisstijl van TVM, biedt een allesomvattend overzicht van rijhulpsystemen, inclusief gedetailleerde analyses en inzichten verkregen uit gesprekken met chauffeurs, transportondernemers en vrachtwagenleveranciers. Van de beschikbare systemen tot de potentiële voordelen, praktijkvoorbeelden en uitdagingen bij implementatie, deze greenpaper biedt waardevolle inzichten voor alle belanghebbenden.

Belang rijhulpsystemen benadrukt door cijfers

Het belang van het juist inzetten van rijhulpsystemen wordt benadrukt door de cijfers. In de afgelopen jaren vielen er in de EU-zone rond de 20.000 dodelijke slachtoffers in het verkeer. In Nederland hebben we het over 745 doden en 6800 ernstige verkeersgewonden. Bij ongeveer 14% van die ongevallen waren zware voertuigen betrokken. In deze greenpaper ligt de focus op rijhulpsystemen die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van schadeoorzaken waarbij één of meerdere personen gewond raken of overlijden. 

"Juist inzetten van rijhulpsystemen verdient aandacht"

Michel Verwoest, CEO van TVM verzekeringen: “We hopen met deze greenpaper een bijdrage te leveren aan een raamwerk voor een veilige, duurzame en succesvolle integratie van rijhulpsystemen in de mobiliteitssystemen. Het hebben van technische hulpmiddelen waaronder rijhulpsystemen betekent niet automatisch het (goede) gebruik ervan. Het begrijpen en juist inzetten van deze systemen verdient extra aandacht.”  

Daarnaast werken rijhulpsystemen ook kostenbesparend. Denk hierbij aan voorkomen van vroegtijdige slijtage aan materieel, door meer comfort is de chauffeur fysiek fitter en meer alert. Plus brandstofbesparing en vermindering schadekosten en gevolgkosten (faalkosten).

Over de greenpapers 
Met het uitbrengen van greenpapers wil TVM als verzekeraar met coöperatieve grondslag haar leden en andere partijen in de sector van logistiek en transport nieuwe inzichten verschaffen, adviseren en verder helpen bij relevante vraagstukken. 

Lees de TVM greenpaper over rijhulpsystemen(PDF)