Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer veiligheid bij Koninklijke Euser Daniël Spetter: “Innovatie in preventie? Ik ben voor!”

Transportbedrijf Koninklijke Euser heeft een eigen platform vol met data. Hierin brengen ze risico's in kaart en kunnen ze tijdig (bij)sturen. De organisatie helpt aan de voorkant om risico's aan te pakken en te voorkomen en is zeer succesvol in haar preventieaanpak. Het bedrijf zet in op innovatie in preventie. De datagedreven sturing leidt tot positieve resultaten, daardoor heeft het transportbedrijf het aantal schades aanzienlijk kunnen terugdringen.

"Door vanuit data naar schade te kijken, krijg je andere inzichten"

Daniël Spetter is directeur van Koninklijke Euser en lid van TVM sinds 2010. Hij vertelt hoe Euser samen met TVM een schadepreventieproject startte om het transport nóg veiliger te maken. Daniël: “Door vanuit data naar schade te kijken kunnen we andere verbanden leggen die we anders niet zien. En als je dieper gaat inzoomen, krijg je andere inzichten om de werkelijke oorzaken van schade aan te pakken. Dus innovatie in preventie? Ik ben voor!”

Dashboard gebouwd voor schadepreventie

Casper Klop is Business Analist bij Euser: “Ik heb een dashboard gebouwd en dit is nu de tool voor teammanagers om het gesprek aan te gaan met de chauffeurs als het gaat over schadepreventie.” Bij de schadegesprekken maken de teammanagers gebruik van het triade model. Dit is een instrument waarmee gedrag kan worden verklaard, voorspeld en beïnvloed. Dit model helpt ze om de drie kernoorzaken te identificeren.

Meer veiligheid, lagere kosten en leuker werk

Daniël benadrukt dat Euser bovenal gaat voor een mensgerichte aanpak. Data zijn daarbij een hulpmiddel. Daniël: “Niemand veroorzaakt expres schade. Dat hebben we in onze teams uitgebreid besproken. Het gaat ons om bewustwording en hoe wij onze chauffeurs kunnen helpen om schade te voorkomen. Dit verlaagt niet alleen onze kosten, het maakt het werk ook nog eens leuker.”

De samenwerking met Euser aan het schadedashboard stond aan de basis van het Analyse Dashboard, dat later is ontwikkeld door TVM. 
Wilt u ook meer inzicht in uw schadeoorzaken en in data? Wij helpen u graag!

Meer over het Analyse Dashboard