Overslaan en naar de inhoud gaan

"We willen graag een bijdrage leveren aan een gezondere toekomst" Anouk Waninge over zero emissie

Anouk Waninge van de Sent Waninge Groep staat aan de vooravond van de elektrificatie binnen de organisatie. Op het zero emissie event van TVM heeft ze verschillende ondernemers gesproken en gehoord welke stappen zij zetten. Hoe kijkt ze terug op dit event? En welke stappen zet haar bedrijf de komende tijd op de weg naar zero emissie? Ze vertelt er graag meer over.

Elektrificatie

“Binnen de Sent Waninge Groep hebben we in totaal 150 voertuigen waarvan er al een aantal rijdt met HVO. Dit is een hernieuwbare brandstof met 90% minder CO2-uitstoot. De elektrificatie is nu het meest actuele thema. Hier zijn we ruim 1,5 jaar geleden mee begonnen. Want een elektrische vrachtwagen bestellen is één, maar je moet hem ook kunnen opladen en daar begint de grootste uitdaging.

Laadplein en netaansluiting

We hebben contact gezocht met de netleverancier voor een verzwaarde aansluiting. Dit was zowel een kostbaar als een tijdrovend proces. Maar niet zonder resultaat: aan het eind van het jaar wordt de verzwaarde aansluiting geleverd. Daarom hebben we inmiddels het eerste elektrische voertuig besteld. Als deze begin 2024 geleverd wordt, kunnen we hem ook op onze eigen locatie opladen. En we hebben nog geluk gehad want in onze vestigingsplaats Hoogeveen is het net nu vol.

Met het bestellen van het voertuig eindigt het proces natuurlijk niet. Dit is nog maar het begin. We zijn nu bezig met het opzetten van een laadplein. We kijken hierbij naar de laadpalen zelf, maar ook het energie management systeem en eventueel de combinatie van zonnepanelen en de opslag in een accu. Als bedrijf willen we iets groens uitdragen en een bijdrage leveren aan een gezonde toekomst. Maar het is gewoon een puzzel met veel opties: wanneer is het juiste moment voor welke optie.

Ervaringen van andere transportbedrijven

Op het event heb ik veel andere ondernemers gesproken en gehoord hoe zij het aanpakken. Interessant om mensen te spreken die met dezelfde uitdaging te maken hebben. Daar leer je ook weer van. Je hoort verschillende invalshoeken en dat zet mij ook weer aan het denken. Er komt zoveel bij kijken maar op zo’n dag krijg je ook weer nieuwe ideeën. Fijn dat TVM dit organiseert om met ondernemers mee te denken en ze bij elkaar te brengen. Het event gaf mij veel energie.

De workshops waren ook goed. Vooral het laadplein bouwen was erg leuk én interessant. Fijn om met een frisse blik naar je eigen uitdaging te kijken. Tijdens het event mocht ik een stukje rijden in een zero emissie voertuig. Je ervaart dan ook wat de impact is op de chauffeur en de planning. Je kunt namelijk nog niet overal bijladen.

Tip voor transportbedrijven

Mijn tip voor andere transportbedrijven is: begin met het in kaart brengen van de impact op jouw onderneming. Wat denk je nodig te hebben aan stroom bijvoorbeeld. Het is een ingewikkelde materie, maar als je je erin verdiept valt het wel mee. En als je er tegenaan hikt, leg dan eerst je oor eens te luister bij een ander bedrijf of adviseur. De ontwikkelingen gaan snel en er zijn misschien meer mogelijkheden dan je nu denkt. En als iemand meer wil weten van onze aanpak, dan hoor ik het graag!”

Verder lezen?