Overslaan en naar de inhoud gaan

"Een goede stroomvoorziening is onze grootste uitdaging" Jan Brakenhoff over Zero Emissie

Met 2 ‘eigen’ zero emissie trucks en 16 in de joint venture TDS is Jan Brakenhoff van transportbedrijf Brakenhoff uit Beverwijk één van de koplopers op het gebied van zero emissie. Tijdens het zero emissie event dat TVM op 2 juni organiseerde stelde hij één van zijn voertuigen ter beschikking. Hoe kijkt hij terug op dat event? En waar liggen volgens hem de grootste uitdagingen?  Hij vertelt er graag meer over.

Voorop in duurzaamheid

“De belangrijkste tip op het eerste zero emissie event (in juni 2022) was “je kunt niet snel genoeg beginnen” en dat hebben we gedaan! Een belangrijke klant van ons (Ikea) loopt voorop in duurzaamheid dus wij waren al begonnen. Zij hadden een aantal steden in de wereld aangewezen waar uitsluitend elektrisch vervoer plaats mocht vinden en Amsterdam was één van deze steden. Inmiddels rijden er 10 elektrische trucs van TDS binnen de ring A10 voor de particuliere bezorging van Ikea-meubels.”

Stroomvoorziening

Als koploper is Jan Brakenhoff al tegen heel wat uitdagingen aangelopen. “Eerder was de uitdaging de aanschaf van voertuigen. Voor ons is nu de grootste uitdaging de stroomvoorziening voor het laden van de voertuigen. Wij hebben nog net een grote aansluiting kunnen krijgen, maar de aanvraag hiervan heeft ruim 2 jaar geduurd. Zeker als je als bedrijf wilt opschalen dan is dit echt een flinke uitdaging.”

Jan Brakenhoff met een zero emissie truck van Top Movers / Boudesteijn

Samenwerken bij het opladen

Daarnaast is het volgens Jan Brakenhoff nodig dat we anders gaan denken in de sector. “We moeten meer en meer loslaten hoe het ging. Misschien moeten we ernaartoe dat niet alle voertuigen ’s nachts nog terugkeren naar de thuisbasis. We moeten meer ’s nachts gaan laden en onderzoeken hoe en waar we dat kunnen doen. Samenwerken met opdrachtgevers en wellicht ook collega-ondernemers is hiervoor erg belangrijk. Je hoeft dan misschien niet zelf een laadplein te maken.”

Zero emissie event

“Het zero emissie event van TVM is een mooie informatiebron. Vooral de aanwezige experts hadden waardevolle informatie. Ik hoorde op het event dat je nu rechtstreeks stroom mag leveren aan je ‘buren. Daarnaast heb ik ook andere ondernemers gesproken. Het is inspirerend om met anderen te sparren over de uitdagingen waar we in de sector mee te maken hebben. Een aantal ondernemers wilde weten hoe wij bepaalde dingen hebben aangepakt en vroeg mij om advies. Het event is daar ook erg geschikt voor. En het was nog gezellig ook!”

 

Verder lezen?