Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorg dat je goed geïnformeerd blijft Harold Hamstra over zero emissie

Harold Hamstra van Breewel volgt de ontwikkelingen rondom zero emissie transport op de voet. Het zero emissie event van TVM was een waardevolle bron van informatie. Hoe kijkt hij terug op dit event? En welke uitdagingen ziet hij voor de komende tijd en hoe gaat hij hiermee om? Hij vertelt er graag meer over.

Eerste stappen binnen zero emissie

“We lopen niet voorop als het gaat om zero emissie. We hebben bijvoorbeeld al wel zonnepanelen, maar nog geen zero emissie voertuigen. We willen ons eerst goed laten informeren voordat we veranderingen doorvoeren. Doordat ik goed geïnformeerd ben, vragen mijn klanten vaak of ik wil uitleggen hoe de toekomst er voor onze sector uitziet. Vaak zijn ze dan enthousiast, tot ze horen welk prijskaartje er aan deze verandering hangt. Er hangt veel samen met de transitie naar zero emissie voertuigen. Binnen ons bedrijf maken we een verdeling tussen lange afstanden en de last-mile distributie vanaf onze depots in Frankrijk. Met stadsdistributie in Parijs zetten we waarschijnlijk de eerste stap richting zero emissie.

Elektriciteit is de grootste uitdaging

De aanschaf van een zero emissie voertuig is nog te overzien, maar de capaciteit van het netwerk voor elektriciteit is een grote uitdaging. We hebben bijvoorbeeld een pand waar we geen zonnepanelen op kunnen plaatsen omdat we dit huren. Dit belemmert ons bij het aanleggen van een laadplein. Bij het zoeken naar een eventueel ander pand letten we inmiddels op andere zaken dan een aantal jaren geleden. Nu is de stroomvoorziening één van de belangrijkste aandachtspunten. Ik sluit niet uit dat we hiervoor in de toekomst de samenwerking op zullen zoeken met andere vervoerders.”|

Zero emissie betekent ruim vooruit denken

Om de ontwikkeling goed te volgen, leest Harold Hamstra veel (bijvoorbeeld vakliteratuur) en gaat hij het gesprek aan met truckleveranciers. “Zij weten wat er speelt bij klanten en kunnen helpen bij de ontwikkeling. Het zero emissie event van TVM heeft mij ook veel nieuwe informatie gebracht. De onderwerpen waren actueel en praktische workshops. Ook fijn om praktijkvoorbeelden van andere ondernemers te horen. Daar heb je echt wat aan! De belangrijkste les was voor mij dat je ruim vooruit moet denken. En via mijn accountmanager kwam ik in contact met Volta. Binnenkort ga ik daar op bezoek om meer van hun visie te horen. Fijn dat TVM mij helpt om mijn kennis te vergroten.”

Goed geïnformeerd blijven

“Ik wilde me breed laten informeren op het event en dat is gelukt. Ik heb een aantal zaken bevestigd gekregen, maar ook nieuwe dingen gehoord. Zo hoorde ik op het event dat er software bestaat om ervoor te zorgen dat je niet teveel energie teruglevert aan de netbeheerder. Dit heb ik gelijk met een collega gedeeld omdat hij bezig is met de aanschaf van zonnepanelen. Ook heb ik na het event veel nagedacht hoe ik de opgedane informatie in mijn eigen praktijk kan toepassen. Mijn belangrijkste tip voor transportondernemers is: steek niet je kop in het zand en zorg dat je goed geïnformeerd blijft. Hierdoor kun je uiteindelijk bepalen welke kant je op moet.” En zo helpen onze leden elkaar ook verder op weg naar zero emissie.

 

Verder lezen?