Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken met een chauffeur die een rijbewijs heeft dat afgegeven is in het Verenigd Koninkrijk

Let op, deze pagina is geschreven in 2019.

Een chauffeur die niet in de EU woont en die een rijbewijs heeft dat niet in een EU-land is afgegeven, mag geen goederen tegen betaling vervoeren met een Nederlandse vrachtwagen. Dit geldt als er na de overgangsperiode geen handelsdeal is (harde Brexit) ook voor chauffeurs uit het Verenigd Koninkrijk.

Advies tips

No-deal

Voor een no-deal situatie op 31 januari 2020 is er een regeling bedacht. Chauffeurs met een rijbewijs dat is afgegeven in het Verenigd Koninkrijk zouden na een no-deal Brexit nog maximaal 15 maanden met dit rijbewijs kunnen blijven rijden. Dit rijbewijs moet uiteraard een geldig rijbewijs zijn. Voorwaarde is dat deze chauffeurs voor de no-deal Brexit al in Nederland woonden. Tijdens deze 15 maanden kan het rijbewijs omgewisseld worden tegen een Nederlands rijbewijs. Onduidelijk is op dit moment of deze regeling ook gaat gelden als er na de overgangsperiode geen handelsdeal is gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU (harde Brexit). Het is belangrijk dat u de website van de Rijksoverheid in de gaten houdt.

Britse chauffeur

Als u gebruik wilt maken van Britse chauffeurs adviseren wij u contact op te nemen met het NIWO. Zonder geldig rijbewijs is er geen dekking op uw WA-verzekering.

EU-vrachtwagenrijbewijs

Daarnaast geldt: laat alleen chauffeurs in uw Nederlandse vrachtwagen rijden die in het bezit zijn van een geldig EU-vrachtwagenrijbewijs inclusief Code 95. Dit geldt ook voor ritten binnen het Verenigd Koninkrijk met een Nederlandse vrachtwagen.