Overslaan en naar de inhoud gaan

Familiebedrijf Kattenberg: de vriendelijke verhuizers

Van eenmanszaak met paard en wagen tot een multifunctionele dienstverlener


In 120 jaar is er veel veranderd bij familiebedrijf Kattenberg. Van eenmanszaak met paard en wagen groeide de onderneming uit tot een multifunctionele logistieke dienstverlener die ook over de grens actief is. “Er is veel veranderd, maar veel ook niet. De wensen van de klant staan nog altijd voorop.” Inmiddels staat Henk, de vierde generatie Kattenberg, aan het roer. We spraken Henk Kattenberg en adjunct-directeur Wim Verdouw op hun nieuwe hoofdkantoor, ruim een week na de verhuizing. Een verhaal over de geschiedenis, normen en waarden en hun band met elkaar.

Eerder verschenen in TVM Actueel, mei 2023

Kattenberg

Verhuisd naar een nieuw bedrijfspand

In het spiksplinternieuwe pand van Mondial Kattenberg Verhuizingen in Nunspeet ruikt alles nog nieuw. Acht dagen na de verhuizing van het hoofdkantoor naar een bedrijventerrein zijn we welkom bij de logistieke dienstverlener. De knaloranje en blauwe muren geven het kantoor een sfeervolle, warme uitstraling. En dankzij de grote ramen oogt het pand licht en toegankelijk. “De verhuizing was een makkie”, zegt algemeen directeur Henk Kattenberg met een grote glimlach als hij het bezoek rondleidt door het kantoor en de aanpalende opslagplaatsen. Alleen een verdwaalde verhuisdoos in de werkkamer van de directeur herinnert nog aan de verhuizing.

Vierde generatie Kattenberg aan het roer

Mondial Kattenberg Verhuizingen; zo luidt officieel de bedrijfsnaam aangezien Kattenberg is aangesloten bij het landelijke netwerk van Erkende Verhuisbedrijven Mondial Movers. De Nunspeetse onderneming afficheert zich als een logistiek dienstverlener. Behalve op de verhuismarkt in binnen-en buitenland, richt Henk zich ook op transport (zoals het vervoer van keukens, meubels en bouwmaterialen) en opslag. Sinds 2004 mag het familiebedrijf – bij het 100-jarig bestaan – het predicaat “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier” voeren.

Henk en Wim
Wim Verdouw (links) en Henk Kattenberg (rechts) zijn druk met verhuizen

Met Henk Kattenberg (34) staat sinds drie jaar de vierde generatie Kattenberg aan het roer. Hij volgde zijn vader Gert op die veertig jaar de scepter zwaaide over het bedrijf dat onder zijn leiding een spectaculaire groei doormaakte. Gert Kattenberg (65) is nog altijd in touw. Gemiddeld twee dagen per week gaat hij op pad voor taxaties. De dagelijkse leiding van de logistiek dienstverlener ligt in handen van Henk Kattenberg en adjunct-directeur Wim Verdouw (58).

Al decennia onderdeel van de familie

Opvallend genoeg werkte Wim al enkele jaren bij Kattenberg voordat de huidige algemeen directeur het levenslicht zag. Een bloedband met de Kattenbergjes mag dan ontbreken, Wim voelt zich al bijna vier decennia onderdeel van de familie. “Ik weet nog goed dat Henk werd geboren”, vertelt Wim in het directiekantoor met uitzicht op de lege parkeerplaats. “Ja, Wim kent mij wellicht beter dan dat ik mezelf ken”, lacht Henk. Wim: “Hij is letterlijk opgegroeid rondom mijn bureau. Het bedrijf was toen nog gevestigd in een loods naast het woonhuis.”

Het begon allemaal met paard en wagen

Kattenberg Verhuizingen is een familiebedrijf pur sang. In 1904 nam Gerrit Kattenberg twee bodediensten in de regio van Nunspeet over van Jochem van Sloten, samen met diens paard en wagen. In dorpen rond het IJsselmeer vervoerde hij vooral boter, kaas en eieren naar allerlei markten.

"Eigenlijk wilde ik ook heel graag mijn vrachtwagenrijbewijs halen, maar dat hield Gerts vrouw Gerda tegen. Ze vreesde dat er dan niemand op kantoor zou zijn voor het dagelijkse reilen en zeilen.”

Kort na de Tweede Wereldoorlog werden paard en wagen vervangen door de eerste bestelauto. Het bedrijf ontpopte zich tot een transportbedrijf en vanaf 1959 ging Hendrik Kattenberg (de zoon van Gerrit) zich ook richten op de verhuismarkt. In 1980 nam Gert Kattenberg de dagelijkse leiding van het bedrijf over van zijn vader. Kattenberg Verhuizingen telde toen vier vrachtauto’s en vier medewerkers.

Het begon als een tijdelijke baan voor Wim

Voordat Henk Kattenberg in 2020 zijn vader opvolgde als algemeen directeur, werkte Wim 36 jaar intensief samen met Gert Kattenberg. “In 1984 wachtte ik op een oproep voor militaire dienst, maar dat duurde en duurde maar”, vertelt Wim. “Ik wilde een tijdelijke baan ter overbrugging en belde op een dag aan bij Kattenberg. Toevallig zocht Gert een assistent-verhuizer die ook kon helpen bij de boekhouding en personeelsadministratie. Het kantoorwerk vond Gert niks, hij ging er liever op uit om klanten binnen te halen. Ik had het geluk dat mijn vader boekhouder was en die heeft me in die beginjaren wegwijs gemaakt, alles ging nog handmatig.”

Een officiële functiebenaming had Wim niet. “Ik was een duizendpoot. “Jij bent mijn rechterhand”, zei Gert altijd. Eigenlijk wilde ik ook heel graag mijn vrachtwagenrijbewijs halen, maar dat hield Gerts vrouw Gerda tegen. Ze vreesde dat er dan niemand op kantoor zou zijn voor het dagelijkse reilen en zeilen.”

Henk en Wim

Kattenberg is flink doorgegroeid

Bij de entree van Wim in 1984 was hij het vijfde personeelslid dat in dienst werd genomen. Anno 2023 telt de onderneming 23 wagens (niet alleen verhuiswagens maar ook transportvrachtauto’s en mobiele heftrucks) en 65 medewerkers; zo’n 50 voltijdsbanen. Vier decennia na zijn eerste werkdag vormt Wim nog altijd een belangrijke spil in het verhuisbedrijf. Als adjunct-directeur is hij onder meer verantwoordelijk voor de administratie, verzekeringen, personeelsbeleid en facilitaire en commerciële zaken. Henk Kattenberg richt zich vooral op algemene zaken en zorgde ervoor dat de verhuizing naar het nieuwe pand vlekkeloos verliep.

Een logische troonopvolger

Voor de buitenwereld mag het een wonderlijke constructie zijn dat Wim eerst Gert Kattenberg jarenlang ten dienste stond en nu zijn zoon. Maar voor de mannen in kwestie is het allerminst vreemd.

“Eigenlijk is het heel natuurlijk gegaan”, zegt Wim. “Ik heb van meet af aan gezegd dat ik geen ambities heb om een bedrijf te runnen. Ik wilde er zijn voor Gert en voor zijn gezin en heb het altijd logisch gevonden dat één van zijn vijf kinderen het familiebedrijf zou overnemen."

"Ik wilde Gert zo goed mogelijk bijstaan en dat doe ik nu voor Henk. Voor mij is er eerlijk gezegd weinig veranderd. En het mooie is nu ook dat Henks vader bewust een stap terug heeft gedaan. Gert wil Henk niet voor de voeten lopen.”

Van Paleis 't Loo tot een lokaal zorgcentrum

Als Henk Kattenberg terugdenkt aan zijn jeugd ziet hij zichzelf weer als klein mannetje op zijn skelter rijden in de wasstraat op het bedrijfsterrein. “Die skelter was mijn vrachtwagen en moest iedere zaterdag natuurlijk ook gewassen worden.” Sinds zijn veertiende staat Henk op de loonlijst van het bedrijf.

"Ik wilde er zijn voor Gert en voor zijn gezin en heb het altijd logisch gevonden dat één van zijn vijf kinderen het familiebedrijf zou overnemen."

“In vakanties werkte ik altijd mee op de verhuiswagen en ik spijbelde weleens van school om met de verhuizers mee op pad te kunnen gaan. Ik vind het verhuiswerk nog steeds het mooiste vak dat er bestaat. Je komt overal, je ziet iedere dag andere klanten, je werkt in teamverband en je maakt mensen blij.”

“Ook is het heel divers werk. De ene keer mag je alle meubels uit Paleis ‘t Loo naar de opslag brengen, de volgende dag werk je op drie hoog in een Amsterdams grachtenpand. Een dag later leid je een verhuizing van een zorgcentrum in goede banen. Je werkt met leuke collega’s samen en dan heb je gewoon een gezellige dag.”

"Ik wil gewoon Henk blijven en niet meneer Kattenberg"

Henk Kattenberg zit sinds zijn 25e op kantoor, maar wie hem zo bevlogen hoort praten over zijn vak vraagt zich af waarom hij zelf niet meer op de verhuiswagen werkt? “Ja inderdaad”, lacht Henk. “Het is nog steeds mijn doel om één dag per week als verhuizer te werken, maar daar is het nog niet van gekomen.”

Na een enorme groeispurt in de afgelopen tien jaar – met bijna een verdubbeling van de omzet – heeft de algemeen directeur momenteel geen concrete uitbreidingsplannen voor ogen. “We hebben 65 medewerkers en dat vind ik heel wat. Ik wil geen bedrijf runnen met honderden medewerkers. Ik wil gewoon Henk blijven en niet meneer Kattenberg.”

Een verhuisbedrijf met specialisatie

Mondial Kattenberg Verhuizingen kan alles en iedereen verhuizen in Nederland en in Europa. Twee jaar geleden is Kattenberg zich gaan specialiseren in verhuizingen naar Italië. “Dat was voor ons een gat in de markt”, zegt Henk. “Vrijwel iedere week rijden we met twee man naar Italië.”

Henk en Wim

In eigen land is de onderneming de afgelopen decennia een grote speler geworden als zorgverhuizer. “Verhuizen is voor iedereen stressvol en dat geldt helemaal voor ouderen en voor mensen met een verstandelijke beperking”, licht Henk toe.

“Wij bieden onze medewerkers daarom cursussen ‘zorgverhuizer’ aan. Bij deze doelgroep moet je op andere zaken letten dan bij bijvoorbeeld een zakelijke verhuizing. En op locatie gaan we nooit over één nacht ijs. Ruim voorafgaand aan de verhuizing houden wij informatiebijeenkomsten voor cliënten, hun familie en het personeel.”

Dé vriendelijke verhuizer

Mondial Kattenberg Verhuizingen heeft op haar vrachtwagens de slogan ‘De vriendelijke verhuizer’ staan. Henk: “Dat willen we iedere dag waarmaken. Niets is zo mooi als klanten aan het eind van de dag dankbaar zijn dat de verhuizing erop zit en alles netjes op zijn plek staat. Daar doen we het allemaal voor.”

“We hebben 65 medewerkers en dat vind ik heel wat. Ik wil geen bedrijf runnen met honderden medewerkers."

Benieuwd naar andere klantverhalen?

In dit mooie verhaal kijken Henk en Wim vol trots terug op de afgelopen jaren bij Kattenberg. Bij TVM zetten we trouwe klanten en partners graag in het zonnetje. Meer verhalen lezen, zoals deze over Kattenberg? Klik hieronder op 'Lees meer'. 

Klanten vertellen over TVM

We kijken graag met u mee en helpen u de juiste keuzes te maken. Of het nu gaat over verzekeren, zero emissie, schade afhandelen of schade vóór zijn. Bij TVM zit u goed. De verhalen van collega-transportondernemers bevestigen dat en vertellen waarom ze goed zitten bij TVM.