Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is de doorvaarthoogte

Om schades aan uw schip en aan de bruggen die u tijdens uw reis passeert te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat uw doorvaarthoogte is. De doorvaarthoogte van een brug is de maximale hoogte waarmee u er ongehinderd onderdoor kunt varen. Deze wordt gemeten vanaf het gemiddelde niveau van het wateroppervlak.

Doe voor vertrek de VaarVeiligCheck

vaarveiligcheck

Doorvaarthoogte van een brug

De doorvaarthoogte van een brug s de maximale hoogte waarmee u er ongehinderd onderdoor kunt varen. Deze wordt gemeten vanaf het gemiddelde niveau van het wateroppervlak.

Doorvaarthoogte van een schip

De doorvaarthoogte van een schip is de afstand van de waterlijn tot het hoogste vaste punt van het vaartuig. Dat is meestal de mast. De doorvaarthoogte is afhankelijk van de waterstand, bij veel bruggen over rivieren en getijdewateren is de hoogte aangegeven als een schaalverdeling op een van de pijlers.  Bij zwaardere belading ligt het schip dieper in het water liggen. Hierdoor wordt de doorvaarthoogte kleiner. Sommige schepen kunnen de hoogste delen zoals de stuurhut laten zakken om hun doorvaarthoogte te beperken.

Controleer de actuele waterstand

U kunt de actuele waterstand onder andere controleren via de waterinfo van Rijkswaterstaat