Overslaan en naar de inhoud gaan

De juiste mensen aantrekken

Het is belangrijk de beste chauffeurs te vinden en te boeien. Denk hieraan om chauffeurstekort vóór te zijn.

preventie juiste mensen aantrekken chauffeurstekort

De bedrijvigheid bij transportbedrijven trekt aan. Een mooi vooruitzicht. Ook voor u. Het betekent alleen wel dat een oud probleem de kop opsteekt: het chauffeurstekort. Het blijft dus zaak om de beste chauffeurs aan te trekken. Ze zijn uw belangrijkste bedrijfsmiddel.

Dit stappenplan werkt voor u

  1. Stel eerst een functieprofiel op
  2. Een vacature is het visitekaartje van uw bedrijf
  3. Beoordeel cv’s en sollicitatiebrieven
  4. Doe een referentiecheck en screening
  5. Laat (toekomstige) chauffeurs weten waar ze aan toe zijn
  6. Test vaardigheden

Stel eerst een functieprofiel op

De perfecte match vinden begint met een lijstje eigenschappen en vaardigheden die de chauffeur moet hebben. Dan weten chauffeurs of ze voldoen aan uw functie-eisen. Rijbewijs C met code 95 natuurlijk. Maar ervaring met materiaal of het soort te vervoeren goederen is net zo belangrijk. Zet deze competenties ook in uw vacaturetekst.

Een vacature is het visitekaartje van uw bedrijf

De plek om op te vallen en kandidaten enthousiast te maken. U laat zien wie u bent, wie u zoekt en welke taken daarbij horen. Beschrijf de werksfeer en een werkdag zodat duidelijk is bij wat voor soort bedrijf iemand komt werken. Laat ook weten wat de chauffeur ervoor terugkrijgt (salaris, arbeidsvoorwaarden en andere extra’s).

Beoordeel cv’s en sollicitatiebrieven

Kies hieruit de meest geschikte sollicitanten. Het functieprofiel helpt filteren en chauffeurs met elkaar vergelijken. Kijk dan ook naar de persoonlijke motivatie om te bepalen wie het best bij uw onderneming en in het team past.

Doe een referentiecheck en screening

Het is natuurlijk belangrijk dat u als werkgever betrouwbaar en integer personeel aanneemt. U kunt daarom uw werknemers screenen. Dat mag niet op basis van toestemming van de (toekomstig) werknemer. Op grond van de wet op gegevensbescherming (AVG) is deze toestemming namelijk niet geldig. Dat betekent dat u een gerechtvaardigd belang moet hebben voor de screening. U moet een belangenafweging maken. Ook moet u aantonen dat de screening voor de functie noodzakelijk is én moet u de toekomstig werknemers vooraf informeren over deze screening. Soms mag u een VOG opvragen. Voor sommige functies is dat ook wettelijk verplicht. Daarnaast kunt u het Waarschuwingsregister Logistieke Sector (WLS) raadplegen. Meer informatie over privacy staat ook op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Laat sollicitanten weten waar ze aan toe zijn

Stuur een brief, e-mail of bel op. Wijst u sollicitanten af? Plaatst u ze op een reservelijst en wie nodigt u uit voor een gesprek? In dat gesprek wilt u elkaar beter leren kennen. Let in zo’n gesprek op houding en gedrag en vraag bijvoorbeeld waarom iemand het groot rijbewijs heeft gehaald. Kiest de sollicitant voor brood op de plank, baanzekerheid, of juist vrijheid en avontuur?

Test vaardigheden

Organiseer een ‘proeve van bekwaamheid’. Met een testrit op eigen terrein, oefeningen in manoeuvreren, het bedienen van een laadklep, het openen en sluiten van een schuifzeilentrailer, het zekeren van lading enzovoort. Zo krijgt u een goed beeld van de capaciteiten van de chauffeur.

Download onze tips in pdf