Overslaan en naar de inhoud gaan

Korte lijntjes en elkaar verder helpen

Robert van den Brink van St van den Brink vertelt over TVM

Transportbedrijf St vd Brink zag de schadelast oplopen. Samen met TVM stellen ze een preventie-aanpak op. Dit leidt tot de oprichting van de St vd Brink Academy. Wat heeft dit ze gebracht? Bekijk hier het hele verhaal.

robert van den brink van de St van den Brink academy

Preventie bij St vd Brink: Samen een plan maken

Samen met TVM maakt hij een plan. Een plan dat leidt tot de St vd Brink Academy. “De grootste winst is dat iedereen zich vertrouwd en veilig voelt."

Oplopende schadelast

Robert van den Brink vertelt over de preventie-aanpak van St vd Brink in samenwerking met TVM.Ruim twintig jaar geleden zijn we aangesloten bij TVM. Een jaar of vijftien geleden zijn wij samen een preventieplan gaan opstellen. TVM denkt vooral mee. Of zij stellen ons kritische vragen of wij stellen hen kritische vragen. Dat gaat heen en weer, zo denken ze met je mee. Het resultaat van preventie zit in het gedrag van de mens. Als we daar met z'n allen goed mee bezig blijven, dan is iedereen 's avonds weer veilig thuis. Preventie vinden we heel erg belangrijk. Dat zit in ons DNA en daar blijven we mee vooruit gaan.”

Ed Postma, senior adviseur preventie en risicobeheer, vertelt over de totstandkoming van de nauwe samenwerking. “De schadelast liep bij hen op. Met name de schadefrequentie, de hoeveelheid schades per kenteken per jaar. Daar moest wat aan gedaan worden. De toenmalige adviseur heeft samen met St vd Brink een heel plan bedacht hoe ze die schadefrequentie kunnen terugdringen.”

Oprichting St vd Brink Academy

De nauwe samenwerking leidt uiteindelijk tot de St vd Brink Academy, vertelt Robert. “Hierin geven we zelf onze code 95-trainingen en zijn we preventief fanatiek bezig op onder meer schadepreventie, verzuim, trainingen en rijgedrag. Dit programma is er vooral voor de collega's op de weg, maar ook zeker voor de collega's op kantoor die met de chauffeurs te maken hebben.” En de Academy werpt zijn vruchten af. “Waar ik op dit moment het meest trots op ben, is wat we hebben staan. Hoe ver we zijn gekomen met onze mensen, hoe we elkaar trainen en hoe onze mensen daarin groeien. Ik ben ook trots op wat we qua schadecijfers hebben bereikt. Deze zijn flink gedaald en dat houden we nu al jaren vast.”

Sparringspartner

Maar hoe ziet de samenwerking tussen TVM en St vd Brink er tegenwoordig uit? Ed vertelt: “Vier keer per jaar zitten we hier met het preventieteam bij elkaar. Daar bespreken we allerlei zaken om de Academy verder te kunnen brengen. Als wij vanuit de coöperatieve gedachte bij klanten voor ons iets nieuws zien of wij zien een nieuwe ontwikkeling in de markt, dan proberen we dat te delen en dan hebben we hier altijd een luisterend oor. Zijn wij het daarover eens? Dan wordt het in de directie besproken. Eigenlijk tot nu toe wordt onze inbreng altijd wel omarmd en verder ontwikkeld door de instructeurs en de opleiders.”

Nederland veiliger maken

Ed Postma vertelt wat de samenwerking zo prettig maakt. Wij als adviseurs en als TVM moeten ons blijven ontwikkelen. Wij moeten ook weten wat er in de branche gebeurt.  Als je kijkt naar de samenwerking tussen Van den Brink en de adviseurs preventie risicobeheer - want ik kom hier natuurlijk niet alleen - dan is dit voor mij een schoolvoorbeeld van hoe de coöperatieve gedachte zou moeten zijn. Je probeert samen continu te ontwikkelen, wat je hebt door te ontwikkelen en je hebt maar één doel: je wilt het met elkaar beter doen en elkaar helpen. En dat is hoe het moet het zijn. Daar krijg ik energie van.” Daar haakt Robert van den Brink op in: “De grootste winst zit volgens mij in dat de mens zich vertrouwd voelt, zich veilig voelt en daardoor zichzelf kan blijven ontwikkelen. De samenwerking met TVM is vooral plezierig doordat we lekkere korte lijntjes hebben, dat we op hetzelfde niveau communiceren en dat we elkaar verder willen helpen en Nederland een stuk veiliger willen maken.”