TVM pleit voor inzet technologische hulpmiddelen tegen smartphonegebruik in het verkeer

Leestijd 2 minuten

11 juli 2018

Transportverzekeraar TVM vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk transportondernemers het gebruik van smartphones achter het stuur actief tegengaan, onder andere door de inzet van technologische hulpmiddelen die reeds voorhanden zijn. 

''Voor alle weggebruikers geldt dat whatsappen achter het stuur onacceptabel is”, zegt Arjan Bos, CEO van TVM, naar aanleiding van berichtgeving dat het aantal ongelukken op de snelwegen in de eerste helft van 2018 fors is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 

De toename van het aantal ongevallen, ook met vrachtwagens, is voor een belangrijk deel te herleiden naar de economische groei en de toegenomen drukte op de wegen. Ook smartphonegebruik speelt echter een rol. 

Arjan Bos: ''Bewustwording creëren voor verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk. Dat is immers de eerste stap naar gedragsverandering. Bij meer dan negentig procent van de ongevallen met dodelijke afloop speelt menselijk falen een rol. Dat geeft aan dat er achter het stuur een wereld te winnen valt. Om die reden is TVM vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid al jarenlang actief op het gebied van preventie- en risicobeheer. Daarnaast doen we veel aan voorlichting, onder andere via maatschappelijke campagnes als het NK Veiligste Chauffeur en Ridders van de Weg. Aandacht voor de risico’s van whatsappen achter het stuur verdient de hoogste prioriteit.”

Overigens zijn er geen harde cijfers voorhanden over de relatie tussen het aantal ongevallen en ‘appende’ bestuurders. Wel pleit Bos voor strenge controles door politie.

Arjan Bos daarover: ''Vrachtwagenchauffeurs zijn professionals en dienen zich op die manier te gedragen. Gelukkig zien we dat heel veel chauffeurs die verantwoordelijkheid nemen. Laten we niet vergeten dat vrachtwagenchauffeurs ook vaak ongelukken weten te voorkomen, juist door goed en tijdig te anticiperen.”

Veel klanten van TVM maken reeds gebruik van technologische hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de telefoon alleen bij stilstand volledig te gebruiken is. Bos hoopt op navolging. ''Het is vanzelfsprekend aan de politiek om te beslissen of dergelijke hulpmiddelen verplicht gesteld moeten worden, maar wat ons betreft is er niets belangrijker dan verkeersveiligheid.”