Overslaan en naar de inhoud gaan

Zijn de spudpalen ingetrokken?

Als binnenvaartschipper weet u dat het belangrijk is om uw schip goed te onderhouden. Een belangrijk onderdeel van dit onderhoud is het regelmatig controleren van de spudpalen.

Doe voor vertrek de VaarVeiligCheck

spudpalen

Spudpalen regelmatig controleren

Spudpalen zijn essentieel voor de stabiliteit van uw schip. Ze zorgen ervoor dat het schip op zijn plaats blijft liggen en voorkomen dat het schip afdrijft. Het is dan ook van groot belang om ervoor te zorgen dat de spudpalen goed functioneren en regelmatig worden gecontroleerd.

Waarom is het intrekken van spudpalen zo belangrijk?

Wanneer de spudpalen niet worden ingetrokken, loopt het schip het risico om vast te lopen. Dit kan leiden tot schade aan het schip zelf, maar ook aan de omgeving. Denk hierbij aan bruggen en sluizen, maar ook aan andere schepen en de spudpaal zelf. Het is dus van groot belang om de spudpalen altijd in te trekken wanneer u vertrekt. 

Advies voor binnenvaartschippers

Maak er een gewoonte van om bij vertrek altijd te controleren of de spudpalen zijn ingetrokken. Maak dit ook kenbaar aan de bemanning en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van het belang hiervan.

Wees altijd alert en controleer de spudpalen ook tijdens het varen regelmatig. Zo voorkomt u onnodige schade en kunt u veilig en verantwoord varen.