Van der Heijden Transport staat voor no-nonsense en saamhorigheid

‘We zijn klaar voor de toekomst’

 

‘Simply the best’. Zo luidt de slogan van Van der Heijden Transport. Een treffende kreet is het voor het familiebedrijf, dat na een roerig jaar 2020, onlangs groots het negentigjarige jubileum vierde. Impressie vanuit Hapert, waar Gert-Jan van der Heijden (56) een trotse directeur is. “We ademen hier allemaal dat typische Van der Heijden-gevoel.”

Van der Heijden

Klaar voor de toekomst

Een vroege middag op het terrein van Van der Heijden Transport in Hapert. Gert-Jan van der Heijden heeft net gepassioneerd verteld over zijn baan als directeur, als hij door de glazen pui van de directiekamer een blik naar buiten werpt. Een komen en gaan van vrachtwagens is het bij het bedrijf, dat al jaren een gerenommeerde naam is op het gebied van (inter-)nationale wegtransport en warehousing. Een bedrijf dat in die periode heus de nodige stormen heeft moeten doorstaan, maar onlangs groots zijn negentigjarig bestaan vierde. En dat nu zelfverzekerd vooruit kijkt. “Ja”, zegt de Brabander dan, op even trotse als resolute toon. “We zijn klaar voor de toekomst.”

Het begon met paard en wagen

Het is niet elke onderneming gegeven, kunnen zeggen dat je al meer dan een mensenleven lang in een adem wordt genoemd met de streek waarin je roots liggen. Van der Heijden Transport kan dit onmiskenbaar. De talloze foto’s aan de muren van de directiekamer vormen er de tastbare relikwieën van. Te zien is hoe Jan van der Heijden, in 1932 de oprichter van het familiebedrijf, poseert voor een paard en wagen. Even verderop doet Servaas, de vader van Gert-Jan, dat voor een truck. En nu, anno 2022, hebben Roy en Niels (respectievelijk 29 en 27 jaar) de ambitie om op termijn in de voetsporen te treden van hun vader. “Ik vind dat mooi”, vertelt Gert-Jan van der Heijden, wanneer hij is aangeschoven aan de vergadertafel. “Op die manier kunnen we blijven bouwen aan onze mooie onderneming.”

“We halen er veel voldoening uit om onze klanten tevreden te stellen. Voor hen doe je het tenslotte. Zo is het altijd al geweest.”

En een mooie onderneming is het. Daarover lijkt geen enkele twijfel in de transportwereld. Dagelijks rijden ongeveer 120 moderne, veilige en milieubewuste trucks door de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Daarnaast vormt Van der Heijden Transport het prachtige decor van een eigen expeditieafdeling en twee magazijnen, waarin ruimte is voor liefst 34.000 pallets. “Het transport zit echt in ons bloed”, zegt Van der Heijden, die al ruim veertig jaar zo’n beetje dagelijks te vinden is in het door zijn opa opgerichte bedrijf. “We halen er veel voldoening uit om onze klanten tevreden te stellen. Voor hen doe je het tenslotte. Zo is het altijd al geweest.”

Van der Heijden

Een smakelijk 'bakske' koffie

Moeiteloos haalt hij beelden op uit zijn jeugdjaren in Bladel, het nabijgelegen dorp waar het bedrijf eerst gevestigd was. Prompt ziet Van der Heijden dan weer de chauffeurs via de achtertuin hun woonhuis binnenlopen, dat in die tijd nog naast de onderneming stond. Meestal kwamen ze zijn vader dan vragen hoe hun planning er voor die week uitzag. Of ze wipten gewoon langs voor een ‘bakske’ koffie.

Ronduit typerend is het voor de firma, die sindsdien goed beschouwd niets veranderd is. Ja, er werken inmiddels zo’n tweehonderd medewerkers. Qua faciliteiten heeft de tijd ook niet stilgestaan. En toch: karakterologisch is Van der Heijden Transport nog altijd dat gemoedelijke Brabantse bedrijf, dat in eerste instantie gespecialiseerd was in het vervoer van kolen, stro en zand.

"Ik durf te zeggen dat ze allemaal, niemand uitgezonderd, dat typische Van der Heijden-gevoel ademen."

Niemand voelt zich meer dan een ander

“No-nonsense en saamhorigheid zijn begrippen die ons kenmerken”, vertelt de directeur. “Er is niemand die zich hier meer voelt dan een ander. We zijn goed voor onze chauffeurs en de chauffeurs zijn goed voor ons. Ik durf te zeggen dat ze allemaal, niemand uitgezonderd, dat typische Van der Heijden-gevoel ademen. Ook op momenten dat het even tegenzit, staan ze er. Prachtig om mee te maken.”

Van der Heijden

Herrijzen als een feniks

Van der Heijden is geen man die te veel de nadruk wil leggen op die mindere momenten. Klagen zit namelijk niet in zijn aard. Maar dat hij de laatste jaren wat tegenslagen heeft moeten overwinnen, is in het Brabantse dorp geen geheim. In 2020, amper zeven jaar na de verhuizing van Bladel naar Hapert, brandde zijn onderneming tot op de grond toe af. Behalve de trucks, was er in korte tijd niets meer van het bedrijf over. “Ja, dan schiet er wel even van alles door je heen”, erkent Van der Heijden, terwijl hij op zijn telefoon de foto’s toont van de brand. “Woede, verdriet; van alles. Maar gek genoeg ook direct een stuk vastberadenheid. Zo van: we zorgen er potjandorie voor dat we hier bovenop komen.”

Samen de schouders eronder

Veelzeggend voor die veerkracht van Van der Heijden is het dat hij de zaterdag na de brand al met de aannemer aan tafel zat. Die verzekerde hem dat het bedrijf binnen een jaar volledig opnieuw opgebouwd zou zijn. In de tussenliggende periode kon de onderneming terecht in Eindhoven, zo werd al snel geregeld.

“Ja, dan schiet er wel even van alles door je heen. Woede, verdriet; van alles. Maar gek genoeg ook direct een stuk vastberadenheid. Zo van: we zorgen er potjandorie voor dat we hier bovenop komen.”

“Wat ondanks de misère zo mooi was aan die periode, was de houding van onze mensen”, kijkt Van der Heijden terug. “Het was alsof iedereen er vanaf dat moment alleen maar nóg meer de schouders onder zette. En ook van 15 klanten en collega’s kregen we enorm veel steun.” Vervolgens, wijzend naar de stoet aan miniatuur-trucks in zijn hagelnieuwe kantoor: “Hebben we allemaal cadeau van ze gekregen. Dat is toch geweldig?”

"Dat heeft hij helaas niet meer mee mogen maken"

Een bewijs is het van hoe Van der Heijden Transport erop staat. ‘Simply the best’, luidt de slogan in Hapert. Ze passen er eenvoudigweg voor om bij de pakken neer te zitten bij tegenslag. Al neemt dat niet weg dat het jaar 2020 voor Gert-Jan van der Heijden ook op privévlak moeilijk was. Uitgerekend in die zakelijk zo zware periode, overleed zijn vader Servaas, de man die tot dan toe nog vrijwel dagelijks tussen de trucks te vinden was. Op 82-jarige leeftijd werd corona hem fataal, nota bene kort nadat zijn broer was gestorven. “Mijn vader heeft gelukkig nog wel de foto’s gezien van hoe mooi de nieuwbouw zou gaan worden. Maar hoe prachtig het er in het echt uitziet heeft hij helaas niet meer mee mogen maken.”

Continue bedrijvigheid

Het is een fraai gezicht, de bedrijvigheid die ook deze maandagmiddag feilloos naar voren komt bij de onderneming met zo’n tweehonderd werknemers, werkend op een oppervlakte van drie hectare. De ene vrachtwagen is nog niet vertrokken, of de volgende komt alweer binnenrijden. Op kantoor is het een drukte van belang. In de magazijnen al net zo. En zoals elke dag heeft Henk van der Heijden, de 81-jarige oom van Gert-Jan, ’s ochtends alweer wat hand- en spandiensten verleend. Naadloos passend bij het familiebedrijf dat het is.

Van der Heijden

“Natuurlijk hebben we ook nog genoeg uitdagingen hier”, vertelt de directeur. “Zoals elk bedrijf, snakken we naar extra chauffeurs. En ook op het gebied van verduurzaming is het op dit moment lastig, gezien de extreem hoge prijzen voor gas en elektriciteit. Toch is het nog steeds elke dag een voorrecht om leiding te mogen geven aan al die mensen, die zo betrokken en loyaal zijn. Echt, er is geen dag dat ik niet met plezier naar de zaak rijd.”

Het stralende middelpunt

De middag vordert gestaag als vanuit de speakers in de directiekamer de klanken van Guus Meeuwis weerklinken. Het bezoek geniet op dat moment van een drankje. En de ogen van de grote baas rollen dan veelzeggend naar de foto van vader Servaas, het stralende middelpunt in de glazen souvenirkast. “Pa kijkt vanaf boven mee; dat geloof ik oprecht”, besluit Gert-Jan van der Heijden. “En ik weet zeker dat hij reuzetrots zal zijn op al dat moois dat we hebben bereikt.”

"Echt, er is geen dag dat ik niet met plezier naar de zaak rijd.”

Benieuwd naar andere klantverhalen?

Gert-Jan Van der Heijden kijkt met vertrouwen naar de toekomst van zijn organisatie. Zijn troonopvolgers staan te popelen om het over te nemen. Bij TVM zetten we trouwe klanten en partners graag in het zonnetje. Meer verhalen lezen, zoals deze over Gert-Jan? Klik hieronder op 'Lees meer'.

Klanten vertellen over TVM

We kijken graag met u mee en helpen u de juiste keuzes te maken. Of het nu gaat over verzekeren, zero emissie, schade afhandelen of schade vóór zijn. Bij TVM zit u goed. De verhalen van collega-transportondernemers bevestigen dat en vertellen waarom ze goed zitten bij TVM.