Menu

Ongekende voordelen door delen en koppelen van kennis en informatie

Maar ook de bezwaren voor het ongeremd uitwisselen van data komt aan bod aan de Tafel van TVM.

donderdag 30 maart 2017

Aan de Tafel van TVM tijdens de TVM-ledenbijeenkomst van de Afdeling Wegvervoer, Warehousing en Automotive spreekt gespreksleider Marijke Roskam een aantal gasten over de ontwikkelingen rond Smart Mobility en Big Data.

Groene golven voor betere doorstroming

Zo onthult Jan-Bert Dijkstra (directeur van het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu) aan de Tafel van TVM dat Nederland binnenkort allerhande groene golven in de steden krijgt. Vrachtauto’s, verkeerslichten en verkeergeleidingssystemen zullen op den duur met elkaar gaan praten voor een snellere doorstroming.

Er wordt gewerkt aan slimme verkeerslichtsystemen (VRI’s), die zorgen voor optimaal gebruik van de wegen in de steden. “We beginnen met 900 VRI’s en daarna volgen er nog eens 2000. Die systemen bepalen of een stoet vrachtauto’s nog even door groen mag gaan, of dat via de navigatiesystemen een signaal wordt gegeven om de snelheid aan te passen. Dat systeem gaan we landelijk neerzetten. Dat doen bedrijven en overheid samen. De eerste systemen worden eind dit jaar in gebruik genomen."

Communicatie moet wel veilig

Allard Kernkamp (consultant Cyber Security en Riskmanagement bij TNO) waarschuwt aan tafel wel voor de bezwaren van het ongeremd uitwisselen van grote hoeveelheden data. "Je moet niet alles willen delen, daar zitten veel mitsen en maren aan", zegt Kernkamp. Hij vindt wel dat bij het beschermen van de bedrijfsgegevens de chauffeur de zwakke schakel kan zijn. "Als bedrijf kun je dingen nog zo goed dingen regelen, maar als je chauffeur op Facebook meldt waar hij heengaat, dan ben je nergens. Doe een analyse over de kroonjuwelen in je organisatie en bepaal vervolgens hoe je je organisatie en het delen van informatie zo veilig mogelijk kunt inrichten."

Big data helpt zaken oplossen

Alex van der Slot (directeur Van der Slot Transport BV) ziet ongekende voordelen in het delen en koppelen van kennis en informatie op basis van Big Data. Hij baseert dat mede op zijn ervaring met een innovatieve manier van werken op de veiling FloraHolland. Daar verwonderde hij zich over de tijd en kosten die gemoeid waren met de zogenoemde slotplaten op de veilingkarren, waarmee bloemen en planten op stapelkarren worden getransporteerd. Zijn collega’s hadden precies dezelfde problemen.

"In het begin was het een kostendiscussie met FloraHolland, want die slotplaten moesten telkens met de hand door personeel worden verwijderd. Dat is tijdrovend, kostbaar en vertraagt het logistieke proces en de doorstroming", aldus Van der Slot. Na veel discussie besloten zowel de collega’s als de veiling het nieuwe systeem te omarmen, wat iedereen veel kosten- en tijdsbesparing oplevert.

Buzzmaster

Na de discussie maakt gespreksleidster Marijke Roskam de balans op, samen met de aanwezigen in de zaal, die via Buzzmaster eenvoudig en pijlsnel hun mening kunnen geven. Wat blijkt: 46 procent van de aanwezigen ziet in de privacy het grootste bezwaar tegen datagedreven werken in de logistiek. Nog eens 30 procent vindt het bezwaarlijk om de eigen werkwijze te veranderen. En nog eens 13 procent zegt onvoldoende kennis over de materie en de gevaren te hebben.