Inspirerende gesprekken aan de Tafel van TVM

Hoe belangrijk is veiligheid en innovatie voor de transportsector volgens u?

vrijdag 30 oktober 2015

Hoe denkt u dat de transport- en logistieke sector eruit ziet over twintig jaar? Hoe kan innovatie de transportveiligheid in grote steden vergroten en welke rol spelen startups hierin? Deze vragen stonden centraal tijdens de Tafel van TVM, alweer de vijfde editie. Deze keer op de BedrijfsautoRAI in Amsterdam op vrijdag 23 oktober.

Tafelgasten in discussie

Presentator Marijke Roskam (BNR) sprak met Albert Hendrikse (CEO Nijhof-Wassink Group), Arthur van Dijk (voorzitter TLN), Paul Haverkamp (directie TVM verzekeringen) en Kees Verweij (transportexpert van Buck Consultants International) over noodzakelijke innovaties in de transportsector. Enkele onderwerpen die ter sprake kwamen staan hieronder.

Albert Hendrikse gaf een inkijkje hoe bij Nijhof-Wassink technologie wordt toegepast om veilig rijden te stimuleren. Hendrikse: “Onze trucks zijn uitgerust met allerlei soorten innovatie, maar uiteindelijk is het belangrijkste de man aan boord. Hoe gedraagt een chauffeur zich onderweg in de hectiek van alledag.” Kees Verweij legde uit dat we door onderzoek steeds beter in de gaten krijgen hoe chauffeurs in bepaalde situaties reageren en zich gedragen. Camera’s helpen daarbij. Vanuit de zaal werd aangevuld dat het stimuleren van veiligheid ook afhangt hoe wet- en regelgeving is ingericht.

Paul Haverkamp vertelde dat naast technologie de juiste informatie op het juiste moment kan helpen bij het veiliger maken van verkeerssituaties. Arthur van Dijk: “Sociale media kan hier ook een rol in spelen. Onlangs is er een gestolen truck teruggevonden doordat chauffeurs massaal het bericht deelden op Twitter en Facebook.”

Transport Challenge

Tijdens de Tafel van TVM werd de TVM Transport Challenge gepresenteerd. Innovatieve jonge bedrijven waren uitgenodigd na te denken over een probleem en dat te presenteren. Ditmaal stond de Transport Challenge in het teken van veiligheid in de binnensteden en problemen met laden en lossen. In een korte film kwamen transportondernemers Tjebbe Nabuurs van Nabuurs B.V. en Klaas Slim van Jan Krediet aan het woord over stadsdistributie en de mogelijkheden om de situaties daar veiliger in te maken.

 
Tino Feenstra, in het dagelijks leven transportondernemer, vertelde over zijn ervaringen met laden en lossen in winkelgebieden. “Als chauffeur zie je bij het laden en lossen vaak dat fietsers en voetgangers vaak snel nog even willen passeren. Ze zien niet welke risico’s ze daar bij lopen. Ik hou als transportondernemer dan wel mijn hart vast met wat er mis kan gaan. Mensen moeten daar veel bewuster van worden gemaakt”. Paul Haverkamp benadrukte daarbij dat het intensiever coachen van medewerkers bij bedrijven kan helpen om deze gevaarlijke situaties te voorkomen.

Innovatieve bedrijven Abel Delft BV, Infostructure en Connekt presenteerden hun visie op veiligheid in de binnensteden. Connekt liet zien hoe zelfrijdende auto’s in de toekomst eruit zien, terwijl Abel concrete voorbeelden presenteerde om veiligheid in de binnensteden te vergroten zoals draadloze sensoren op straat of deelfietsen met onbemande uitgave. Infostrukture vertelde juist over de invloed van sociale media en apps.

Marijke Roskam vatte de boodschap van deze dag goed samen. Menselijk gedrag en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden om veiligheid in transport te garanderen. TVM gaat samen met haar leden en klanten hier verder mee aan de slag om bij te dragen aan de ambitieuze doelstelling van nul verkeersdoden in 2020.