Met uw boot veilig het
water op

Zijn uw vaarkaarten up-to-date? Zijn de weersverwachtingen gecheckt? Is de voorstuwingsinstallatie gecontroleerd? U vaart voor uw plezier en ontspanning. En daarom wilt u zonder zorgen het water op. Wij zetten alles waar u op moet letten op een rij!

Zo bent u veilig onderweg

 • Zorg voor up-to-date (elektronische) vaarkaarten en actuele informatie over uw vaarroute. Met de gratis app 'KNRM helpt' kunt u uw vaarroute vastleggen. Bij nood worden dan de coördinaten automatisch naar de KNRM doorgezet.
 • Controleer regelmatig de weersverwachtingen. Bijvoorbeeld via de 'KNRM help' app. Deze app zorgt er ook voor dat u altijd actuele vaarkaarten, weerberichten en andere informatie bij de hand heeft.
 • Gebruik op tijd de juiste navigatieverlichting. U bent niet verplicht om navigatieverlichting op uw boot te hebben. Maar als u ’s nachts gaat varen of als het zicht tijdens een tocht slechter wordt, dan is duidelijke navigatieverlichting noodzakelijk. In het algemeen geldt dat boten bij slecht zicht én tussen zonsondergang en zonsopgang bootverlichting of navigatieverlichting moeten voeren. Aan de navigatieverlichting kunt u een motorboot en een zeilschip herkennen. U kunt ook door de verlichting bepalen welke richting de boot opvaart.
 • Loop voor vertrek altijd uw vaartuig en tuigage na.
 • Zorg dat u rondom goed zicht heeft en kijk regelmatig achterom.
 • Zorg dat u de vaar- en voorrangsregels kent.

Verzekerde vaargebied

Heeft u het juiste vaargebied verzekerd? Bij TVM kunt u kiezen uit 4 vaargebieden. Gaat u op vakantie buiten uw verzekerde gebied? Dan kunt u uw verzekerde gebied tijdelijk uitbreiden. Neem contact met ons op om een wijziging door te geven via (0528) 29 27 50 of pleziervaart@tvm.nl.

Vaar- en voorrangsregels

Een kort overzicht van alle regels voor op het water.
 1. Een klein schip moet op grote wateren een snelheid van 6 km/uur kunnen halen.
 2. Houd zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan.
 3. Grote schepen tonen soms een blauw bord met knipperlicht: u passeert dan aan de zijde van dit bord (stuurboord), mits de situatie zich hiervoor leent.
 4. Pas koers en snelheid tijdig aan als u voorrang verleent.
 5. Wees alert op hinderlijke golfslag of zuiging van uw schip.
 6. Vaar alcoholvrij; de wettelijke grens op het water is 0,5 promille.