You Snooze You Lose… So Stay Awake

Leestijd 5 minuten

26 maart 2018

Trendverkenner en innovatieversneller Wim van Rooijen kan inspirerend vertellen over de ontwikkelingen die ons te wachten staan, maar ook met de snelheid waarmee dit gebeurt. Er is geen tijd om ’s morgens nog een keer te ‘snoozen’.

"You Snooze You Lose...So Stay Awake". Met deze boodschap gingen de gasten van de ledenbijeenkomst op woensdag 14 maart aan het werk bij de ToekomstTafels. Aan de hand van stellingen gingen de leden met elkaar in gesprek over het chauffeurstekort, veilig transport, innovatie en cyberincidenten.

De ToekomstTafel over het chauffeurstekort begon met een presentatie van Ate Pultrum van Pultrum Rijssen, die mede aan de wieg stond van het Opleidingscentrum Transport en Logistiek (OT&L) Rijssen-Holten. Dat is een eigen ‘school’ op MBO-niveau die de leerlingen zeer praktijkgericht opleidt voor gegarandeerde banen bij een van de twaalf deelnemende transportbedrijven. “We zijn nu drie jaar bezig en we krijgen elk jaar meer leerlingen, die we goed aan ons weten te binden”, aldus Pultrum. Aan de ToekomstTafels spraken de leden vervolgens over onder meer de vraag hoe de aanwas van Nederlandse chauffeurs in de toekomst gegarandeerd kan blijven. Natuurlijk vielen daarbij kreten als ‘goed salaris’ en ‘betere public relations’. Maar hét kernwoord was: ‘sociaal’. Zowel waar het gaat om het privéleven van de chauffeur als in de relatie tussen werkgever en werknemer. “Waardering, menselijk met elkaar omgaan, ook als werkgever flexibel zijn.”

De ToekomstTafel over veilig transport had in manager Richard van Cappellen van het Training Institute van Den Hartogh Logistics een bevlogen inleider. Hij benadrukte dat het grootste deel van wat we denken en doen onbewust is. “Voor onze chauffeurs is praktijkgerichte training en begeleiding één van de sleutels om bewustwording te creëren in het veilig rijden en laden en lossen. De chauffeurs gaan hier vervolgens zelf naar handelen.”
Aan de tafels werd vervolgens over drie stellingen gesproken. Daarbij bleek dat menig ondernemer zichzelf op de ‘safetyladder’ nog niet de ultieme 10 gaf. “Bewustwording begint bij het management en de opdrachtgever mag zeker niet bepalend zijn.”
De steekwoorden waren ‘training', ‘afspraken maken én nakomen’ en uiteraard... ‘telefoon uit’.

Janne Vereijken van Spring Company ging bij haar presentatie voor de ToekomstTafel over innovatie in op het uitdagende optreden van trendverkenner en innovatieversneller Wim van Rooijen. Zij pleitte er voor om ook in transport en logistiek te zorgen voor veerkrachtige organisaties, die flexibel inspelen op de snel veranderende samenleving. In ‘onze wereld’ bijvoorbeeld: de komst van zelfrijdende auto’s, drones en het distributiesysteem van ‘supermarkt’ Picnic.
De meest interessante vraag bij deze workshop was wel hoe je kunt innoveren in een markt met kleine marges. Steekwoorden die hierbij opkwamen bij de deelnemers waren onder meer ‘samenwerking’‘vervoersstroom veranderen’ en ‘automatiseren’. Maar een enkeling dacht een stap verder en zei: “Stoppen met de conventionele aanpak en de gok nemen.” En: “Innovatief leiderschap tonen.”

De workshop over de risico’s die bedrijven lopen op het gebied van cybercriminaliteit heette: ‘Cyberincidenten: dat overkomt mij niet’. Bas van Nispen, cyber incident manager van Crawford & Company, een grote dienstverlener op het gebied van schade- en risicomanagement, wist wel beter. “Een medewerker die de beveiliging van zijn laptop heeft gehaald of iemand die zijn vakantiefoto’s uploadt op zijn werk via een usb-stick kan enorme schade toebrengen aan een bedrijf. Ook ‘outsourcing’ van werkzaamheden kan risicovol zijn.”
De vraag die ook aan de orde kwam, was hoe bedrijven deze risico’s beheersbaar kunnen houden en hoe ze verzekerd kunnen worden. Lars Springeling van datariskverzekeraar Chubb hield hierover een betoog.

TVM biedt binnenkort een cyberverzekering aan die is ondergebracht bij Chubb als risicodrager. Vanzelfsprekend kan TVM op meerdere vlakken een waardevolle rol spelen, bijvoorbeeld door het vooraf in kaart brengen van risico’s of het aanbieden van andere (preventieve) producten en diensten.

Voor de pauze vond de vergadering van de afdeling Wegvervoer, warehousing en automotive plaats aan de Tafel van TVM. Lees meer.

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met ons. We staan u graag te woord. 

(0528) 29 29 92