TVM vraagt aandacht voor flyer over weeralarm

Leestijd 2 minuten

30 oktober 2018

Regen en binnenkort ook meer winterse omstandigheden hebben grote invloed op het transport op de Nederlandse wegen. Door regen en ongevallen stond er dinsdagochtend een totale file op de Nederlandse wegen van meer dan 900 kilometer. Een record tot nu toe in 2018 en dat al in de eerste serieuze herfstweek.

STIMVA (Stichting Incident Management Vrachtauto’s) heeft een digitale flyer ontwikkeld voor bedrijven en hun vrachtwagenchauffeurs met tips over hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, evofenedex, TLN en het Verbond van Verzekeraars zijn verenigd in STIMVA.

TVM verzekeringen wil graag aandacht vragen voor deze flyer waarin op overzichtelijke wijze de sector wordt bijgepraat over ‘weeralarm’ en wat te doen bij code Geel, Oranje en Rood. Voor TVM blijft het ook cruciaal dat de vele buitenlandse chauffeurs in het Engels of Duits via de Matrixborden worden gewaarschuwd.

Het voorkomen van ongevallen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partijen in de logistieke keten. Deze visie staat ook centraal in het beleid van TVM verzekeringen, waar binnen transportveiligheid een speerpunt is. Na de zware storm van januari 2018, waarbij 66 vrachtwagens omwaaiden,  is besloten om vanuit de sector een voorlichtingscampagne te starten die zich richt op de totale logistieke keten.

In de eerste plaats gaat het om de vakkennis van de chauffeurs die als kaptein op het schip veilige afwegingen moeten maken. Maar ook vanuit het transportbedrijf (de planning) en de verladers is het van belang om tijdens extreem weer de chauffeurs niet onder druk te zetten en de eisen aan de aflevertijden zo nodig aan te passen. Een dergelijke gedragscode is ook een belangrijk onderdeel in de Safety Deal.

De Safety Deal is een convenant met bindende afspraken van ketenpartijen (opdrachtgevers, vervoerders, chauffeurs) met betrekking tot strikte naleving van wet- en regelgeving (onder andere rij- en rusttijden), maar bevat daarnaast een gedragscode die eveneens moet bijdragen aan meer veiligheid in retailtransport. In oktober 2017 sloot transportverzekeraar TVM samen met drogisterijketen Kruidvat en drie grote vervoerders (Peter Appel, StvdBrink en Cornelissen) deze Safety Deal. Sindsdien sloten meerdere partijen zich aan. Door de introductie van deze manier van keten-veiligheidsdenken en het expliciete commitment dat de partijen hieraan geven, wordt maximaal ingezet op gedragsverandering ten behoeve van de veiligheid.

Download de flyer