Menu

Meer werk in de transportsector

Carlo van de Weijer voorziet meer werk voor de sector.

donderdag 30 maart 2017

Duizelingwekkende veranderingen staan voor de deur in het transport en in de logistiek, waarschuwt de visionair Carlo van de Weijer in zijn inleiding, voorafgaande aan de gesprekken aan de Tafel van TVM tijdens de Afdelingsvergadering van de Afdeling Wegvervoer, Warehousing en Automotive. Van de Weijer werkte voorheen bij navigatiegigant TomTom en is tegenwoordig directeur Smart Mobility aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Het economisch systeem staat aan de vooravond van een digitale revolutie. Hij voorziet ten eerste meer in plaats van minder werk voor de sector. Want er zal meer dichtbij huis worden geproduceerd, in plaats van China en het Verre Oosten, die door de gelijkschakeling van lonen hun voordeel langzaam verliezen. En dankzij betere stroomopwekking en batterijen kunnen transportbedrijven veel slimmer, sneller en wendbaarder werken.

Toekomst is elektrisch

De toekomst is grotendeels elektrisch, verwacht hij. En stroom is straks zo goed als gratis. De batterijen van auto’s en ook van trucks worden snel beter. Voor de lange afstanden is elektriciteit minder geschikt, maar geen nood. Op de Technische Universiteit Eindhoven wordt inmiddels een kunstmatig gefabriceerde brandstof uit elektriciteit ontwikkeld. Die is CO2-neutraal en levert een brandstof op die niet vervuilt en optimaal circulair is. Daardoor krijgt het wegtransport in de toekomst een concurrentievoordeel ten opzichte van de trein.

Pizza-economie in opkomst

“De ontwikkelingen gaan veel sneller dan we nu denken”, voorspelt Van de Weijer. Hij schetst onder meer de opkomst van de pizza-economie. Zijn uitleg: wie in de nabije toekomst een tandenborstel of een binnenband nodig heeft, zal die binnen een half uur in huis kunnen hebben. Dat kan door het slim koppelen van de voorraad van de fietsenzaak of de supermarkt in de buurt aan een slimme logistieke, innovatieve dienstverlener. In de tijd die het duurt om een pizza te bezorgen, kun je volgens hem elk gewenst product in huis halen.