TVM aan de basis van spiegelafstelplaatsen in Nederland

Leestijd 1 minuten

1 september 2020

Bert van Velden, senior adviseur Preventie en Risicobeheer bij TVM, geldt als de geestelijk vader van de spiegelafstelplaatsen in Nederland. Op zijn initiatief werden al in 1996 bij enkele vervoerders de eerste afstelplaatsen aangelegd.

TVM zorgde voor de grootschalige uitrol in het gehele land. Op een gegeven moment sloten het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat en ook Rijkswaterstaat aan, waardoor nog meer draagvlak ontstond. Volgens Van Velden zijn er momenteel enkele honderden spiegelafstelplaatsen in Nederland, maar de meeste bevinden zich op bedrijventerreinen. Uit een recente inventarisatie van TVM blijken er in Nederland nog slechts zeventien goede en goed onderhouden openbare spiegelafstelplaatsen te zijn. “En dat zijn er natuurlijk veel te weinig”, stelt Van Velden. “Natuurlijk, de eerste spiegelloze trucks rijden al rond op de Nederlandse wegen en er zijn technische hulpmiddelen voorhanden, maar die zijn nog niet waterdicht. Oftewel, het belang van genoeg openbare en spiegelafstelplaatsen is van levensbelang. Nog altijd. Elke millimeter telt. Immers, goed afgestelde buitenspiegels redden mensenlevens. Vanuit TVM roepen we de overheid op om hiermee aan de slag te gaan.”

Hier kunt u de locaties van de openbare spiegelafstelplaatsen vinden plus tips voor de aanleg van een eigen spiegelafstelplaats.