Vrachtauto kopen? Beperk vóóraf uw schaderisico

André Schilder, senior adviseur preventie- en risicobeheer bij TVM, zet 4 belangrijke tips voor u op een rij.

Al vóór de aanschaf van een vrachtauto, kunt u het risico op schade verkleinen. Hoe? Door een aantal zaken goed te overwegen.

1. Ga na of u een lage of hoge bodemvrijheid nodig heeft

Transportondernemers kiezen soms voor vrachtauto’s met een schitterende stroomlijn en daarmee vaak een erg lage bodemvrijheid. Die keuze is op zich logisch, omdat zulke auto’s vaak een interessante brandstofbesparing opleveren. Maar wat als deze besparing niet opweegt tegen de schadekosten door hoge stoepranden of verkeersgeleiders? Een paar centimeter extra bodemvrijheid kan een wereld van verschil maken in situaties waar het krap manoeuvreren is.

2. Bekijk of u álle onderdelen in de bedrijfskleuren wilt laten meespuiten

Steeds meer transportondernemers kiezen ervoor om onderdelen die het meest schadegevoelig zijn, zoals frontspoilers, treeplanken en spiegels, niet meer in hun bedrijfskleuren te laten spuiten. Door deze universele onderdelen in de standaardkleuren te laten, kunnen ze door elke dealer onderweg snel en in één keer vervangen worden.

3. Bepaal of u verschillende opbouwhoogtes nodig heeft

Niet elke transportondernemer houdt bij aanschaf van een nieuwe vrachtauto dezelfde hoogte aan als zijn andere voertuigen. Een oplossing is om in de cabine een sticker met de juiste hoogteaanduiding te plakken. Toch kan het ook dan nog misgaan: een chauffeur rijdt op verschillende auto’s en vergist zich in de hoogte, met alle schade van dien. Door al bij de aanschaf de gewenste opbouwhoogtes zoveel mogelijk te standaardiseren, wordt dit schaderisico flink beperkt.

4. Overweeg een aanpassing van de achterlichten

Bij veel vrachtauto’s geldt: als de achterlichten één centimeter verder naar binnen worden geplaatst raken zij minder snel beschadigd. Dit kan echter niet altijd, omdat sommige vrachtauto’s door zo’n aanpassing niet meer aan de wettelijke voorschriften voldoen. In dat geval kiest u bijvoorbeeld voor een stalen stripje net boven en onder de lichtunit. Die kleine aanpassing kan u heel wat narigheid en kosten besparen. Vraag uw carrosseriebouwer naar de mogelijkheden.