Tips voor een zichtbare en bereikbare spiegelafstelplaats

Help uw chauffeurs de veiligheid op de weg te vergroten.

Ieder jaar vinden er in ons land tientallen ongevallen plaats als gevolg van de dode hoek van vrachtwagens. Vaak met ernstige afloop. Ook leidt de dode hoek regelmatig tot manoeuvreerongelukken en -schades. Het is dus enorm belangrijk dat de spiegels van de vrachtwagen goed zijn afgesteld. Een spiegelafstelplaats op uw terrein helpt hierbij. Bert van Velden, adviseur Preventie en Risicobeheer, vertelt hoe u deze op de juiste manier aanlegt.

Aanleggen van een spiegelafstelplaats

Op een spiegelafstelplaats kan de chauffeur de spiegels van zijn vrachtwagen volgens de wettelijke eisen afstellen. Dit zorgt voor optimaal zicht voor, achter en rondom de vrachtwagen. Door een spiegelafstelplaats op uw eigen terrein aan te leggen, helpt u uw chauffeurs de veiligheid op de weg te vergroten. Hieronder leest u hoe u de spiegelafstelplaats juist en zichtbaar aanlegt en hoe u uw chauffeurs kunt wijzen op de aanwezigheid en het belang van de spiegelafstelplaats.

Bereikbare locatie

  • Een spiegelafstelplaats is 27 meter lang en 18 meter breed. Ga van tevoren goed na of de locatie groot genoeg is.

  • Houd er rekening mee dat er regelmatig vrachtwagens naartoe zullen rijden. De plek moet dus echt vrijgehouden worden.

  • Zorg ervoor dat chauffeurs de plek gemakkelijk kunnen benaderen en direct, zonder te manoeuvreren, kunnen verlaten. Leg de spiegelafstelplaats dus zodanig aan dat de lengterichting naar de uitgang wijst.

Goede zichtbaarheid

  • Leg de spiegelafstelplaats op een zichtbare plek op het terrein aan.

  • Zijn de lijnen van het verkeersplan wit? Zorg er dan voor dat de lijnen van de spiegelafstelplaats geel zijn. En andersom.

  • Zorg voor goede verlichting, zodat de belijning duidelijk zichtbaar is.

Duidelijke communicatie

  • Plaats een informatiebord bij de spiegelafstelplaats.

  • Maak van de opening van de spiegelafstelplaats een leuk evenement.

  • Leg een handleiding klaar voor de chauffeurs.

  • Breng het belang van de spiegelafstelplaats regelmatig onder de aandacht. Bijvoorbeeld via intranet, een nieuwsbrief of een informatiebord.

Handleidingen

Wilt u een spiegelafstelplaats aanleggen? TVM verzekeringen heeft een handleiding voor de aanleg,  een handleiding voor de chauffeur en een digitaal bestand van een instructiebord beschikbaar. Deze kunt u hieronder downloaden en vrij gebruiken.

Download de handleiding Aanleg spiegelafstelplaats (voor de uitvoerder)

Download de handleiding Gebruik spiegelafstelplaats (voor chauffeurs)

Download het instructiebord (voor chauffeurs)