Hyzon, transport-Tesla van de toekomst

In Winschoten wordt in relatieve rust de kiem gelegd voor een revolutie in de transportwereld. Hyzon Motors Europe is daar voorzichtig begonnen met de bouw van waterstoftrucks. Vol overtuiging werken vader Carl Holthausen en zijn zoon Max met Groningse nuchterheid aan de vergroening van het immense transportwagenpark in de wereld. Lees hieronder het interview uit de TVM Actueel van december 2021.

Hyzon, transport-Tesla toekomst | tvm verzekeringen

De afslag naar het fabriekscomplex in Winschoten, gebouwd op de fundamenten van de aloude Groningse strokartonindustrie, wordt nog wel eens gemist. “Dan bellen klanten en relaties op en zeggen dat ze het niet kunnen vinden”, vertelt Carl Holthausen (47) met een glimlach.

Hyzon ging dit voorjaar naar de beurs in Wall Street en haalde daar 540 miljoen dollar op, pakweg een half miljard euro om de productie van Hyzon in Europa op te starten. Waterstof geldt als dé voor de hand liggende keuze in de logistiek, waar de batterijen in het personenvervoer favoriet lijken. Holthausen is blij met de steun van de beleggers: “Het geld geeft ons slagkracht om snel onze plannen te verwezenlijken en verder uit te breiden.”

Productiehallen

Er staan in Winschoten inmiddels twee productiehallen, waarin de komende maanden de fabricage van Hyzontrucks flink wordt opgeschroefd. Op basis van kale chassis van DAF en Mercedes wordt daar een elektrische aandrijfeenheid inclusief waterstoftanks aan toegevoegd. De technologie van Hyzon is inmiddels zo ver ontwikkeld dat een actieradius van 850 kilometer kan worden gehaald, al zijn er ook versies met een kleinere actieradius voor bijvoorbeeld publieke diensten. Een kolkenzuiger of vuilniswagen kan immers vaker tanken.

Vanwege de toenemende orderportefeuille wordt in rap tempo personeel geworven. Eind dit jaar werken er 80 tot 100 mensen, dat zal allengs worden uitgebreid naar 300. En plannen voor een grootscheepse productie elders in de Provincie Groningen liggen ook al gereed.

Maar eerst stap één. “Het is lastig om aan mensen te komen”, beaamt Carl Holthausen. “We zoeken vakmensen en die hebben meestal al werk. Maar het voordeel is dat mensen nog nooit met waterstof hebben gewerkt en dus begint iedereen in principe op hetzelfde kennisniveau. In samenwerking met het Noorderpoort College hebben we een bedrijfsscholing opgezet en zo hopen we aantrekkelijk te zijn voor mensen die al werkend willen leren.”

De orders stromen gestaag binnen. Nieuw-Zeeland heeft 1500 trucks op waterstof aangeschaft, een Oostenrijks bedrijf heeft zeventig trucks in bestelling, Nederlandse overheden hebben orders geplaatst. Zo heeft de gemeente Groningen bijvoorbeeld tien vrachtauto’s voor de diverse gemeentelijke diensten in gebruik of in bestelling. Tevens staan de eerste Hyzon-voertuigen op kenteken.

Van lieverlee zal de vraag toenemen, als de productieaantallen worden uitgebreid en wetgeving de logistieke wereld ertoe zal verplichten om goederen in de toekomst zonder uitstoot van broeikasgassen te vervoeren.

Subsidieregeling

“De uitdaging zit hem in de subsidie voor waterstofvrachtwagens. De Europese transportindustrie met grote belangen in de productie van dieselmotoren is met de lobby daarin veel sterker”, zegt Holthausen, die toegeeft daarover een lichte frustratie te kennen. Hij verwijst naar de trage voortgang in de formatie, er liggen vooralsnog weinig plannen om bijvoorbeeld een subsidieregeling in te voeren voor elektrische waterstofvrachtwagens.

“Nederland blijft heel erg achter als het gaat om stimulerende maatregelen”, vindt hij. De kostprijs van trucks op waterstof zijn vele malen hoger dan die van een dieseltruck. “Wij moedigen een subsidie regeling, zoals bijvoorbeeld voor elektrische personenauto’s dan ook aan, om de overstap naar waterstoftrucks te kunnen realiseren en daarmee een grote bijdrage te leveren aan emissieloos transport.

“Iedereen heeft de mond vol van emissievrij, er liggen vonnissen van Urgenda en tegen Shell, maar het ontbreekt aan daden. We zitten te wachten op een grote beslissing van de nieuwe regering”, zegt hij. “De prijs van waterstoftrucks is nog fors bij de huidige aantallen en die kan alleen met subsidies omlaag. Zoals met de elektrische personenauto’s is gebeurd, dat loopt uitstekend. Kijk naar de verkoopcijfers van Tesla en nu ook van andere autoproducenten. Maar ik heb de indruk dat de logistiek is vergeten.” Holthausen verwijst naar Duitsland. Daar wordt tachtig procent van de meerprijs van een waterstoftruck vergoed. “Dat is fors. Maar we boksen tegen een enorme dieselmarkt aan. Dan helpen alleen de wensen van opdrachtgevers in de logistieke wereld om te gaan vergroenen nog te weinig. Heel spijtig dat nu niet wordt doorgepakt.” De verkrijgbaarheid van waterstof is nog een probleem, maar dat is volgens Holthausen snel oplosbaar. Het aantal vulstations breidt langzaam maar zeker uit. “Het is het kip-en-ei-verhaal. Eerst moeten er waterstoftrucks zijn om het aantal vulstations uit te breiden. Maar ik ben ervan overtuigd dat er snel wordt opgeschaald als het gebruik van de waterstoftrucks eenmaal gaat toenemen.”

Waterstof

De familie Holthausen is vanuit Hoogezand sinds 1945 actief in het noorden van Nederland met industriele en medische gassen, brandstoffen en andere aanpalende diensten. Carl Holthausen begon onder meer stations voor waterstof en ging ook aan de slag met brandstofcellen. Vervolgens werd het bedrijf Holthausen Clean Technology opgezet, één van de partners in Hyzon Motors Europe. 

Hij zegt over zijn drijfveren: “Het optimaliseren van rendement om nóg zuiniger voertuigen te bouwen, dat is mijn ding. Ik zit het liefste in een werkplaats met onze mensen om te bedenken hoe het beter en slimmer kan. Steeds een beetje zuiniger, steeds een beetje meer rendement uit waterstof halen.”

Samen met zoon Max (23), bouwde hij in 2017 een Tesla om tot een Hesla. Zo wilden zij de wereld de mogelijkheden van waterstof laten zien. Met een zogenaamde 'range extender' bovenop het huidige accupakket wisten zij de actieradius van Tesla van pakweg 400 kilometer minimaal te verdubbelen. “In één keer had waterstofmobiliteit een hip imago”, schrijft het bedrijf op zijn website.

De vergelijking met Tesla en grondlegger Elon Musk is vaker gemaakt. Holthausen wordt wel eens de Groningse Musk genoemd. Die vergelijking gaat mank, vindt hij. Daarmee wil hij zich als nuchtere noorderling absoluut niet vergelijken. Maar hij zegt ook: “Het kan soms snel gaan.

Tien jaar geleden bouwde Musk nog elektrische Roadsters, en daar zijn er niet heel veel van verkocht.” Pas daarna bracht hij Model S op de markt. “En kijk eens waar hij nu staat. Dat is nog maar tien jaar geleden, hé!”

Bakermat Groningen

Wat in de nuchterheid opvalt is de onvoorwaardelijke keuze voor Groningen als fundament van wat ooit een waterstofimperium moet worden. Zijn ogen glinsteren als zijn geboortegrond ter sprake komt. Hij had met zijn ideeën rustig de boer op kunnen gaan naar plekken waar Hyzon mogelijk goedkoper kan produceren en de thuismarkt groter is. Maar Groningen als bakermat van zijn fabriek voor waterstoftrucks was een weloverwogen keuze, gemaakt met het hart.

Hij wijst op de gasindustrie, waarin 20.000 mensen werken die straks klaar zijn met aardgas. Volgens Holthausen is er niets zo eenvoudig dan straks het aardgasnetwerk om te bouwen naar groene waterstof, vervaardigd uit groene stroom afkomstig van windparken op zee en zonneparken op het land. Zelfs van afval en van plastic valt volgens hem waterstof te maken. Hij zegt dat inmiddels al tachtig bedrijven in en rondom Groningen bezig zijn

“Ik ben trots op Nederland en nog trotser op het noorden. Ik hoop dat we weer het idee terug kunnen krijgen dat we onze eigen maakindustrie moeten hebben. Ik kom uit het noorden en alles wat we nodig hebben om waterstoftechnologie tot een succes te maken ligt hier om de hoek”, zegt hij glunderend. 

Hij wijst op de gasindustrie, waarin 20.000 mensen werken die straks klaar zijn met aardgas. Volgens Holthausen is er niets zo eenvoudig dan straks het aardgasnetwerk om te bouwen naar groene waterstof, vervaardigd uit groene stroom afkomstig van windparken op zee en zonneparken op het land. Zelfs van afval en van plastic valt volgens hem waterstof te maken. Hij zegt dat inmiddels al tachtig bedrijven in en rondom Groningen bezig zijn met waterstofoplossingen, tot en met cv-ketels op waterstof aan toe.

“Groningen is een energieregio en die taak kan het met groene energie blijven vervullen. Daarom is en blijft Hyzon Motors Europe hier. We zijn het stopcontact van Nederland.”

Zero emissie 

Emissieloos transport is een term die steeds vaker gebruikt wordt. Nederland heeft als doel om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Als coöperatieve verzekeraar zijn wij nauw betrokken bij de ontwikkeling van en door onze leden. Door het verzekeren van voertuigen en schepen met alternatieve aandrijvingen maken we het onze leden mogelijk op tijd mee te bewegen naar een duurzaam transport. We delen onze kennis graag. Meer weten? Neem contact op met uw accountmanager of via onderstaande gegevens. 

Meer lezen over zero emissie transport 

hyzon | tvm verzekeringen